Санданчани, гърци и македонци окупираха вчера новия пазар в Сандански в търсене на зеленчуци, плодове и млечни продукти на по-ниски цени. Още в 6.30 часа в пазарния за курортния град понеделник търговци, прекупвачи и производители бяха изложили стоката си на сергиите. Към 9.30 ч. пазарът се напълни с хора.
Там бе и художникът Румен Божинов, който сподели, че предпочита да купува зеленчуци от местни земеделци, а не от прекупвачи. „Предпочитам да купувам от възрастните хора, които произвеждат домати, чушки, кромид, картофи в градината си. Вкусът на тяхната стока е по-различен от тази в големите вериги, пък е и по-евтино. Тук купувам килограм розов домат на цена от 1.20 лева, докато в магазините цената е 2,50 лева. Краставиците тук са левче, както и тиквичките”, заяви той.
Всеки понеделник и петък две фирми от Гоцеделчевско наемат витрина на пазара и продават млечни продукти на достъпни цени – килограм сирене за 7.00 лева, извара за 4.00 лева, масло за 8.00 лева, мътеница, прясно мляко. Веска Николова, която всяка седмица си купува сиренето от пазара, сподели: „Все едно се връщам в детските ми години, когато родителите ми гледаха овце и кози. Вкусът на сиренето е същият, истински”.
Във вчерашния пазарен ден пресните картофи се продаваха за от 0.80 лева, докато преди седмица цената им беше 1.80 лева. Килограм бамя – за 3.00 лева, зеления фасул за 1.20 лева, патладжан – също 1.20 лева. Везеница чесън можеше да се намери на цена от 2.00 лева до 4.50 лева. Най-скъпи на пазара бяха кюстндилските череши – 2.50 лева за килограм, кайсиите бяха на цена от 1,80 лева, ябълки от новата реколта се продаваха за 2.00 лева. Падна и цената на пъпешите – от 2.00 лева миналата седмица на 80 стотинки, дините се търгуваха на 0.69 лева.
ЛИДИЯ МАНЕВА