Данъчните запечатаха 15 заведения и магазини в Слънчев бряг

Петнайсет търговски обекта на територията на курортния комплекс „Слънчев бряг“ са запечатани за 48 часа с цел обезпечаване на доказателства за целите на ревизионни действия. Екипи на териториалната дирекция на НАП-Бургас са извършили проверка на 60 обекта в курорта. Двадесет от обектите са на две бургаски фирми, а останалите – на фирми, регистрирани в столицата.

Запечатаните обекти са предимно за продажба на дюнери, магазини и заведения за бързо хранене, а моментните им обороти са иззети от данъчните. Това съобщи говорителят на НАП – Бургас Христо Узунов.

В конкретния случай става дума за фирми без дълготрайни материални активи и собственост на рискови лица, които отчитат обороти, трупат, но не плащат дължими данъци и осигуровки.

Това е изключително рисков профил, поставили сме под наблюдение близо 200 такива фирми, стопанисващи около 600 търговски обекта по морето. Те нямат дълготрайни материални активи, собственост са на рискови лица. Същевременно във фирмите се назначават работници, понякога на необичайно високи заплати, подават се данни за трудовите договори, но не се подават осигурителни декларации и не се внасят дължимите осигуровки, кaза директорът на дирекция „Контрол“ в НАП-Бургас Пенка Жекова.

От там уточняват, че поради липса на активи, натрупаните задължения не могат да бъдат обезпечени и затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде вменена на физическите лица, които реално стопанисват обектите, а не на рисковите собственици, които са малоимотни и в повечето случаи не предполагат за активната дейност на „техните обекти“.

От началото на юли по Южното Черноморие са извършени над 4 000 проверки като основната цел на кампанията на НАП е насърчаване на доброволното спазване на данъчното и осигурителното законодателство и създаване на равнопоставена бизнес среда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *