Да се храним според етикета – няколко златни правила

Добрите маниери за поведение и етикеция при хранене се учат още в ранна детска възраст. Те не са изгубили значението си с времето. Думата „етикет“ е с френски произход и буквално означава маниер на поведение, пише dariknews.bg. Ето няколко златни правила:

Когато седнете на масата, поставете салфетката върху скута си. Ако се наложи да станете временно, поставете салфетката отляво на вилицата.

Правилото „без лакти на масата“ е наложено още в Средновековието, защото масите са били много претъпкани и така се е спестявало място. Днес подпирането на лакти също не се смята за добър маниер.

Ножът се държи с дясната ръка, а вилицата с лявата, тъй като се приема, че дясната ръка е по-силна и подвижна.

Ако ви се налага да вземете нещо от другия край на масата, помолете съседа си. В никакъв случай не се пресягайте през масата.
Ако не сте приключили с ястието в чинията, а искате да отдъхнете малко или се налага да отидете до тоалетната, поставете приборите под ъгъл върху чинията. Това е знак да не ви отсервират ястието.

Добрият тон изключва използването на клечка за зъби по време на хранене.

Ако спешно трябва да се обадите по телефона, то по-добре да се извините и станете от масата за кратко.

Говоренето с пълна уста, тракането с чинии, вилици и ножове винаги изглеждат грозно и невъзпитано на масата. 

След приключване на храненето приборите се поставят върху чинията, успоредно един до друг, така че дръжките им да сочат приблизително дясната ви ръка. Това е сигнал за сервитьора, че сте приключили с храненето.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *