Двама актьори и режисьор в битката за директорския пост на благоевградския театър

Двама актьори и режисьор се конкурират за директорския пост в благоевградския Драматичен театър „Н. Вапцаров“. Позицията бе обявена за свободна от служебния министър на културата Рашко Младенов, който също бе директор в благоевградския храм на Мелпомена и сам напусна, притиснат от невъзможността да се справи с натрупания солиден финансов дълг.

За първи път за шефското кресло се кандидатира актрисата Жанет Керанова. В качеството си на председател на синдикалната секция в културната институция през последните години тя е изключително активна в стремежа си да спаси театъра от закриване или превръщането му в открита сцена. Заедно с нея документите си за участие в конкурса са подали режисьорът Александър Галперин и актьорът Николай Кимчев, който няколко пъти е бил начело на ДТ „Н. Вапцаров“.

В средата на следващата седмица изтича срокът, в който Министерството на културата трябва да се произнесе по допускането и редовността на документите на тримата претенденти, и да обяви дадата на конкурса.

В момента директор на благоевградския театър е актьорът Петър Кьосев. Той зае поста временно до провеждане на конкурс след напускането на Р. Младенов и бе принуден да оптимизира състава чрез съкращения и пенсиониране на част от екипа, за да не фалира институцията. Преди година министерството опрости дълговете на всички театри, като постави определени условия за самоиздръжка. Служебният министър Р. Младенов пък обеща в рамките на методиката за субсидиране на театрите и делегираните бюджети да се направи опит за райониране на по-малките закъсали театри, които не могат да се справят с тази методика, в това число е и благоевградският. Целта е на проектен принцип да се помогне да изкарат годината и да имат пари и за продукция, не само за заплати и осигуровки.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *