Лятото подлага на изпитание организма на малки и голями. Висока температура, интензивно слънце, потене, обезводняване…
Особено чувствителни на жегите са най-малките, те много бързо прегряват поради относително по-голямата площ на кожата си. Едно бебе например може да се обезводни без да има повръщане и разстройство, само от високата температура и изпотяването. На помощ идват вкусните и полезни дини и пъпеши, не напразно узряват точно в сезона, когато имаме най-голяма нужда от течности и микроелементи.
Дините и пъпешите основно се състоят от вода, различни захари, витамини, минерални соли, баластни вещества (влакнини) и органични киселини, които им придават специфичния свеж, приятен вкус.
Захарите в дините и пъпешите (глюкоза, фруктоза, захароза) са много полезни, защото лесно се усвояват от организма и бързо доставят енергия до жизненоважните органи.
Това е особено важно за бързорастящия детски организъм. Всички деца обичат сладко, защо да ги тъпчем с бяла рафинирана захар, когато има толкова вкусна алтернатива? При консумацията на 250 грама от тези плодове организмът получова 100-120 ккаl, които се равняват на 1-2 филии хряб.
Баластните вещества или фибрите (целулоза, пектин) са другата ценна съставка на дините и пъпешите. Те изпълняват ролята на четка за червата – стомахът се изпразва по-бързо, регулират перисталтиката на червата при което се изхвърлят токсичните вещества от организма. Затова тези плодове са естествен враг на запека.
Консумацията на храни, богати на баластни вещества намалява нивото на холестерола. Освен това тяхната консумация създава чувство на ситост и могат да се използват в диетите за отслабване.
Витамините, които се съдържат в дините и пъпешите, са от групата на водноразтворимите (основно вит. С) и вит. А под формата на бета каротин. Витамин С поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците, подпомага заздравяването на рани.
Бета каротините неутрализират свободните радикали, които увреждат клетката и вероятно по този механизъм предпазват от някои видове рак. Бета каротините укрепват лигавицата на дихателните пътища и така я предпазват от вируси и настинки. Дневните нужди от вит. С се задоволяват с 300 грама диня или 150 грама пъпеш.
Дините съдържат и доста желязо – те са на трето място след спанака и зелената салата. Вярно е, че в плодовете желязото е с по-ниска биологична активност, отколкото в месото и жълтъка, но също е много полезно за децата и се усвоява лесно. Ценен е и магнезият, той „работи” за доброто настроение и правилното функциониране на нервната система.
Водата е основната съставка на тези плодове. Тя е много ценна, защото е свързана с глюкоза, бързо се всмуква в червата и задоволява жаждата ефикасно. Това е особено важно през горещите дни, когато се потим обилно и имаме повишена нужда от бързоусвояващи се течности. Дините и пъпешите са мощен диуретик – бързо изхвърлят течностите от организма чрез уриниране, а с тях и отпадните продукти от обмяната на веществата.
Дините и пъпешите са отлична храна и за здрави, и за болни. При висока температура те са отлично средство за оводняване на организма. Тяхната вода много бързо се всмуква в организма и бързо достига до всички органи. Така температурата лесно спада. Тези плодове са особено полезни при бъбречни заболявания – засилват отделянето на урина и така прочистват бъбреците.
При деца с нощно напикаване тези плодове трябва да се дават само през първата половина на деня. С тях се задоволяват потребностите на организма от вода , витамини и соли, стимулира се бъбречната функция и се нормализира денонощния ритъм на отделяне на урината. Така по-лесно се понася забраната вечер да не се пият течности.