Два големи астероида ще преминат край Земята в близките дни

Два големи астероида ще преминат край Земята тази седмица в рамките на по-малко от 48 часа, съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА) на сайта си. Това е рядко явление, което съвпада с отбелязването на Деня на астероидите тази година, посочват от пресслужбата на институцията.

Космическите обекти не представляват риск за планетата. Един от тях обаче е открит едва преди малко повече от седмица, което отново подчертава необходимостта от подобряване на способностите на човечеството да засича своевременно потенциално опасни космически обекти.

Астероидът 2024 MK, който е с размери 120 метра на 260 метра, е засечен за пръв път на 16 юни 2024 г. Той ще премине покрай Земята на 29 юни, в разгара на събитията, организирани в чест на Деня на астероида, посочват от ЕКА. Астероидът е голям за намиращ се близо до Земята космически обект (NEO) и ще прелети на 290 000 километра от земната повърхност, което е около 75 на сто от разстоянието между Земята и Луната. Няма риск астероидът да порази планетата ни. Но обект с такива размери може да предизвика значителни поражения, ако падне на Земята, отбелязват от ЕКА.

Заради размерите и близостта си до планетата ни, 2024 MK ще може да се наблюдава при ясно нощно небе на 29 юни с малък телескоп от някои части на света, посочват от ЕКА.

Астероидът (415029) 2011 UL21 е по-голям от 2024 MK. Ширината му е 2310 метра, което го прави по-голям от над 99 на сто от известните NEO. Той ще е най-близо до Земята на 27 юни, на разстояние, над 17 пъти повече от разстоянието между Земята и Луната. Този астероид се движи по силно наклонена орбита около Слънцето, което е необичайно за толкова големи обекти. Повечето големи обекти в Слънчевата система, включително планетите и астероидите, се движат около Слънцето по или близо до екваториалната равнина. Това може да се дължи на гравитационни взаимодействия с големи планети като Юпитер, която би могла да отклони иначе безопасни астероиди към Земята, затова познанието за тези процеси е важно, посочват от ЕКА.

Денят на астероида е утвърден от ООН и се отбелязва по повод падането на Земята на най-големия астероид – в района на река Подкаменная Тунгуска на 30 юни 1908 г. Източник: БТА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *