Два случая на лаймска болест в Благоевград! Само за часове над 10 ухапани от кърлежи

Над 10 ухапани от кърлеж са обслужени от дежурните медици в спешно отделение на благоевградската болница през уикенда, след обработка на засегнатото място на пострадалите е поставена ваксина против инфекциозно заболяване.

Зачестяване на случаите се наблюдава от две седмици. Само за една вечер са потърсили помощ четирима, сред тях един случай на впит кърлеж в пъпа на мъжа, паразитът е отстранен успешно и без усложнения, останалите пациенти са ухапани по главата и бедрата.

От Регионалната здравна инспекция в Пиринско поясниха, че случаите на потърсили помощ за седмица във филиала в Гоце Делчев са 16, от тях 10 мъже и 6 жени, в Петрич пострадалите са 10 – 5 мъже и 5 жени, в Сандански – 7 души, в Симитли – 6. Част от ухапаните търсят помощ и при личните си лекари по населените места, други отстраняват сами опасния паразит. 46- годишна жена е приета за лечение в инфекциозно отделение със съмнение за лаймска болест.

През изминалия месец има два доказани случая на лаймска болест, състоянието на пациентите е стабилизирано след проведено болнично лечение от инфекционисти в МБАЛ – Благоевград, каза директорът „Надзор на заразните болести“ в Здравната инспекция на Пиринско д-р Веселка Мончева.

Изследване за лаймска болест се извършва само след ухапване от кърлеж или при оплаквания, съвместими с тази инфекция. Важно е кръвното изследване да се направи минимум един месец след ухапването, за да могат да се образуват в организма специфичните антитела. В първите седмици след инфектирането е възможно антителата да бъдат в много ниски стойности и тестът да бъде отрицателен. Болният от лаймска болест не може да зарази околните и не е опасен за тях. Заразяването става само чрез ухапване от определен вид кърлежи, които са заразени с бактериите, причиняващи лаймска болест.

„По-висок е рискът, когато кърлежът престои по-дълго време и при отстраняване е нарушена неговата цялост”, каза д-р Мончева. Тя поясни, че ухапванията от кърлеж са типични за сезона и не е тревожно.

Не всяко ухапване причинява заболяване. За заразяване с инфекцията са необходими повече от 24 часа от впиването на кърлежа, за да може причинителят да проникне в кръвообращението на човека. Възможно е кожата да се зачерви и подуе, да се появят различни симптоми, като например грипоподобни признаци, повишение на телесната температура, лесна уморяемост и слабост, поява на обрив, гадене и повръщане. За намаляване на рисковете, свързани с ухапване от кърлеж, се препоръчва неговото своевременно отстраняване.

Ето какво съветва д-р Мончева: „В случай че сте в близкия парк или до болнично заведение, се  консултирайте със специалист, да отстрани кърлежа и да се погрижи за последващата обработка на образувалата се раничка. Ако не сте в града, например високо в планината, и откриете забит в тялото ви кърлеж, може да го отстраните, като го хванете с помощта на пинцети и леко го издърпате нагоре, без да го извивате. Той трябва да бъде захванат здраво, възможно най-близо до забития в кожата участък. Процедурата се извършва задължително с ръкавици, за да се избегне рискът от заразяване. След това мястото на ухапване се дезинфекцира чрез измиване със сапун, последвано от подходящ дезинфектант. Не бива да се размачква, тъй като пръски могат да попаднат в очите или в отворени рани на човек и да го заразят. Неправилното захващане може да доведе до разкъсване или разчленяване на кърлежа, оставане на част от него в раната и повишаване на риска от инфектиране”, съветва д-р Мончева.

Обработка на тревните площи срещу кърлежи и други опасни вредители се извършва и в момента на територията на Благоевградска област, основно детски площадки и паркове, на 31 май е третиран дворът на МБАЛ – Благоевград, поясниха от Здравната инспекция.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *