Двете основни правила за щастлив брак според психолог

Правилното разбиране на две важни правила – „говорете“ и „мълчете“ – може да поддържа топли отношения между съпрузите в продължение на много години. Това каза Екатерина Игонина, специалист от Московската служба за психологическа помощ.

В същото време Игонина подчерта, че много съюзи се разпадат „доста бързо“ поради ежедневни трудности, защото всеки има свои собствени характеристики, навици и възгледи. С течение на времето чарът изчезва и много неща започват да дразнят. 

Според психолога е много важно младоженците първоначално да обсъдят процедурата за изпълнение на задълженията. В края на краищата, съпрузите може да смятат нещо за нормално и прието за даденост също защото е било така в техните семейства.

„Освен това в никакъв случай не трябва да трупате всичко в себе си – необходимо е да постигнете съгласие, в противен случай недоволството ще расте и в крайна сметка ще започне да води до кавги за всякакви дреболии, които убиват отношенията“, предупреди психологът.

Най-опасният момент идва, когато гневът влезе в кавгата и понякога се използват думи, които нараняват гордостта и се помнят дълго време. Дори ако съпрузите се помирят след това, горчивината от казаното често остава и отравя щастливия брак за дълго време.  Следователно съпругът и съпругата трябва да се опитат да се придържат към две златни правила – „говорете“ и „мълчете“.

„Тоест е важно да поддържате вербален контакт и да обсъждате всяко недоволство един към друг веднага щом възникнат, а когато кавгата прерасне в сериозен конфликт, не бързайте с думите“, обясни психологът.

„Като цяло най-важното в щастливия семеен брак е взаимната любов. Ако го има, значи можете да се договорите за всичко, да научите всичко, да развиете необходимото търпение“, сигурен е експертът.

„И определено трябва да сме един с друг възможно най-често, да говорим за това, което ни прави щастливи, докосва ни и да споделяме всичките си скърби и радости заедно.“

„В този случай между хората се формира толкова силна емоционална връзка, че дори в моменти на кавги и сериозни обиди те ще разберат: това е моят човек, който е по-добър за мен“, заключи Игонина.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *