Двойка от Кюстендил в жестока схема за измами

Двойка, живееща на семейни начала в Кюстендил, върши черната работа в схемата за телефонни измами. Людмила и Тодор вече са обвиняеми по дело за телефонни измами. Двойката действала като помагачи на мозъка на престъпната схема, който предстои да бъде установен. Районната прокуратура е готова с обвинителния акт и вчера го внесе в съда.
През 2018 г. Людмила и Тодор се договорили с боса да помагат при извършване на телефонни измами. Техният ангажимент бил да прибират паричните суми, оставени на определени места от въведените в заблуждение лица. Дори били инструктирани относно проявяване на предпазливост и конспиративност при действията си.
В периода от 30.10.2018 г. до 19.11.2018 г. те участвали в извършване на измами спрямо три лица. Схемата била сходна – позвъняване на стационарен телефон, провеждане на разговор, въвеждане в заблуждение с цел получаване на парични средства. В единия от случаите на пострадалата жена се обадил „служител на МВР“, който я информирал за провеждана полицейска акция по залавяне на телефонни измамници. От нея се искало съдействие, което се заключавало в предаването на наличните у нея пари. Тъй като в дома си тя не разполагала със значителни суми, била убедена да изтегли спестяванията си от банков клон в града и да ги остави на определено място в централната част – в кош за смет. Въведената в заблуждение жена изпълнила дадените й указания, като изтеглила от сметката си 4350 лева и добавила към тях още 50 лева. След това купила вестник и започнала да ги опакова, когато била видяна от дъщеря си. Попитана от нея какво прави, жената й направила знак да мълчи, оставила пакета с парите в кошче за смет и си тръгнала. Въпреки че намерила поведението на майка си за странно, дъщерята не се обезпокоила поради наблизо разположената сграда на Районното полицейско управление и се върнала на работа. Оттам продължила да наблюдава и станала свидетел как обвиняемите вземат оставения от майка й пакет с пари. Жената добре ги огледала и запомнила външността им.
По сходен начин била въведена в заблуждение друга пострадала от действията на двойката жена. В периода от 10:20 ч. до 14:50 ч. на 19.11.2018 г. „служител на МВР“ й се обадил десет пъти да й съобщи, че работи по случая за телефонна измама и да й даде указания за действия по разкриването на престъплението. Тя сложила в найлонов плик спестяванията си в размер на 4900 лева и ги пуснала през терасата на жилището си. Освен това поставила знак, като завързала шал на простора, за да улесни „разкриване на измамата“. Паричните й средства също били взети от обвиняемите.
Третият пострадал оста-вил съхраняваните от него 4350 лева на входната врата на жилището си. Оттам те били взети от обвиняемата. Нейните действия били заснети от инсталирани охранителни камери в съседен дом.
Общият размер на причинената имотна вреда на тримата пострадали кюстендилци възлиза на 13 650 лева. Предстои наказателното производство срещу обвиняемите да продължи в съда. Двамата са осъждани, в това число и за измами.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *