Девет лекарства вече няма да се продават у нас

Девет лекарства вече няма да се продават у нас.
Това съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), където са постъпили уведомления от притежатели на разрешения за употреба.
Наличност за някои от тях вече е изчерпана, при други продажбата предстои да бъде прекратена.
От 14 март у нас вече не може да се намери контрацептивът NuvaRing 0,120mg/0,015mg. До края на март са били налични и последните количества от медикамента Presinex 10 micrograms, предназначен за лечение на диабет. От 15 май изчезва и лекарството Ixel от 25 и 50 mg, което е за страдащи от депресия.
Cordibenz plus 20 mg/25 mg пък ще може да се намери на българския пазар до септември тази година. Препаратът се прилага за лечение на високо кръвно налягане.
От началото на следващата година се спира и продажбата на Glucopress tablets 5 mg x 30. Лекарството допълва диетата при пациенти с диабет тип 2.
От март 2019 година изчезва и Papaverin Actavis 50 mg, което помага при стомашно-чревни, жлъчни, бъбречни и уретерални колики.
През август месец догодина се изчерпват количествата и за още два медикамента – Konakion MM 10 mg, което се прилага при лечение на кръвоизлив, и Cymevene 500 mg, предназначено за пациенти с цитомегаловирусно заболяване.
От октомври 2019 година от българският пазар изчезва и лекарството Flutasin 250 mg, което се прилага при за лечение на напреднал карцином на простата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *