Девойка на 22 г. от Симитли скача в земеделието с кланица за 2400 заека годишно

22 годишна девойка от Симитли, възпитаничка на Езиковата гимназия в Благоевград, планира да върже бъдещето си с кланица за зайци. Александра Емилова Миленкова, която е срещу 5000 лв. през март т. г. е купила фирма „Брава груп инвест” ЕООД от Йордан Лазаров Христов, планира годишно в кланичния пункт да добива месо от 2 400 заека, от които ще излизат 6 000 кг трупно месо, 1 200 кг субпродукти и 3 600 кг нарязано месо.

Само преди 3 месеца амбициозната девойка е получила от РИОСВ-Благоевград картбланш да си направи в симитлийското с. Крупник ферма за зайци, но явно бизнесът й се е усладил още в зародиш, след като е решила да скочи още по-надълбоко и да допълни процеса на угояване на зайците с рзфасоването им. Идеята на Миленкова е кланицата да представлява два преместваеми транспортни контейнера с осигурена връзка между тях – в единия ще се извършват основните операции, свързани с месодобива, обработката на кланичните трупове и съхранението на месото, а в другия ще бъдат обособени останалите. Младата фермерка вече е решила въпросите със снабдяването на имота с ток и вода, предстои за решение само този с пречистването на производствените отпадъчни води – около 0.05 м3/дневно, които след преминаване през сита, решетки и мазниноуловител ще бъдат зауствани в локална пречиствателна станция.

Производството на заешко месо в България от 2 г. е тотален хит сред земеделските програми, които държавата финансира чрез Държавен фонд Земеделие с пари от Европа. Зайците се появиха като предпочитана инвестиция след калифорнийските червеи, които бяха на мода през 2012-2014 г., но залязоха когато се оказа, че пазарът вече е пренаводнен с произвеждания от тях биотор. Въпреки, че преди 2 г. българите масово се втурнаха да правят заешки ферми и дори разработиха с тях система за мамене на проверяващите чрез пъхането на животинките в клетки и разнасяне от двор в двор, фермата в Крупник на младата дама има бъдеще заради нарастващия култ към здравословното хранене. Доказано е, че заешкото месо съдържа 22% белтъчини, което го прави абсолютен рекордьор спрямо останалите меса, а усвояването на белтъчините му от човешкия организъм е 90%, докато за другите видове месо е максимум 64%. Заешкото месо освен това е бедно на мазнини и съдържа най-малко холестерин от всички храни от животински произход.

Припомняме, че стартовата помощ за млади земеделски производители с афинитет към зайци, по-известна като „Млад фермер“, е около 25 000 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *