Дезинфекция след умъртвяване на прасетата край Созопол

Започна дезинфекцията на созополското село Зидарово, където преди ден бяха умъртвени 107 домашни прасета. Тя се извършва в 3-километровата рестриктивна зона около селото, в което беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на Африканска чума при домашни свине, предаде БГНЕС.

Обеззаразяването се извършва от служители на Агенцията по безопасност на храните и ще приключи в рамките на три дни. Ще бъдат напръскани всички площи, улици и дворове, както и пътищата, водещи към селото.

Дезинфекциращата течност убива всякакви вируси и бактерии, които биха могли да причинят заболяване по животните и се разпръсква от противопожарен автомобил. Директорът на Бургаската териториална дирекция на Агенцията по храните д-р Георги Митев заяви, че няма опасност за хората и домашните животни, както и за растенията.

В понеделник е приключило и вземането на кръвни проби от всички прасета в 10-километровата санитарна зона около Зидарово, в която попадат още седем села от Созополска и Бургаска общини. Резултатите от кръвните проби се очакват да излязат в късния следобед във вторник.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *