Десет казана курбан с агнешко, пилешко и боб раздадоха в Дупница за празника на св. Неделя

Десет казана курбан бяха раздадени за празника на света Неделя в двора на едноименния параклис в Дупница. Двеста килограма от тях бяха с боб, още толкова с пилешко, а най-много – 600 кг, беше приготвеното агнешко месо.
Майстор-готвачът Стоян Кадийски и неговите помощници бяха започнали с приготвянето на гозбите още от 4 часа сутринта, по хладно. Най-дейни бяха младите дупничани Росен Андреев и Тодор Петров, които освен с труд се отчетоха и с продукти за ястията.
Малко след 11 часа отец Васил отслужи тържествена света литургия в малкия храм, намиращ се в близост до СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, а след това освети и казаните курбан. Въпреки горещото време, още преди да е настъпил обяд, близо стотина души се редяха на опашка, за да влязат в малкия храм. Те палеха свещички за здраве и благополучие на близките си, след което оставяха пари и дарове пред голямата икона на светицата. В добре поддържания двор на параклиса пък възрастните дупничани търсеха сянката, докато дойде редът им за осветените ястия.
„Опасно е да се седи в тая жега, но днес е голям празник и сме тук да почетем света Неделя. Кръстила съм своя син на този празник преди години и е още по-специален за мен и цялото ми семейство. Вярвам, че тази светица ни закриля и пази. Ще си вземем малко от курбана и ще го занесем вкъщи, за да похапнем за здраве. Слава на Бога, да сме живи и здрави и Той да бди над нас!“, каза Ива Димитрова, докато чакаше съдът й да бъде напълнен с боб.
„Благодаря на всички, които помогнаха както с труда си, така и с дарения, за да можем да приготвим тези казани с курбан. Искам да кажа на хората да вярват в Бог и да се молят. Препоръчвам им да прочетат житието на св. Неделя, както и на всички останали светци. Могат да научат много от тях и прочетеното да им бъде полезно за вярата им и техния живот“, коментира пред репортер на „Струма“ клисарят Стоян Кадийски.


ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *