Детските градини в Г. Делчев с максимум 28 деца в група, решиха съветниците и излязоха във ваканция

Детските градини в Гоце Делчев няма да приемат повече от 28 малчугани в група тази есен, това решиха вчера на последната си сесия преди лятната ваканция общинските съветници.

Решението бе прието с мнозинство въпреки особеното мнение на адвокат Костадинка Богданова – общински съветник от квотата на ГЕРБ. Тя заяви, че Общинският съвет няма правомощия да решава колко деца да има в група в детските градини.

„Не отговаря на правомощията на ОбС да се вземат решения колко деца да има в група. Такова право имат директорите на детските градини. Има наредба, която им позволява“, коментира Богданова.

Председателят на ОбС – Гоце Делчев Ангел Гераксиев пък й обясни, че правомощията за това са дадени на Регионалното управление на образованието в Благоевград, откъдето зачитат становището на местния парламент.

Общинарите решиха още училището в село Буково да стане защитено. То отговаря на изискванията за включване в актуализирания списък на защитените училища, тъй като селото е много отдалечено и всеки ден децата там ще трябва да пътуват над 20 километра в двете посоки до най-близкото школо, ако то бъде закрито.

Съветниците дадоха и „картбланш“ на кмета Владимир Москов да изпрати обосновано предложение училището в Баничан да стане средищно. То също отговаря на изискванията за включване в актуализирания списък на такива учебни заведения. В него се обучават 21 ученици и от съседното село Господинци, които всеки ден изминават по 6,5 километра в едната посока.

Местните парламентаристи увеличиха и капацитета на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания от 30 на 35 души. Увеличен бе и капацитетът на Дневния център за деца и младежи под 18 години от 14 на 15 души, а персоналът в центъра ще нарасне с още две щатни бройки.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *