Детски градини у нас спират използването на пластмасови чаши

Детски градини у нас спират използването на чашките за еднократна употреба. Принос в битката със замърсяването на планетата.

Да не се използват пластмасови чаши за еднократна употреба има както природосъобразно значение, така и икономическо. От инициаторите на „Аз избирам чаша за многократна употреба“ изчисляват, че всяка група на детска градина в страната използват по най-малко 150 чаши на ден.

Това не е първото поколение деца, които си сипват вода в чаши за многократна употреба. Градината никога не е използвала пластмасови.

„Не счетохме за необходимо да даваме пари за предмети, които не е небходимо да бъдат закупувани“, каза директорът на 77-ма детска градина „Магнолия“ Стефка Рабаджиева пред камерата на „Събуди се“.

В детската градина практиката е всеки път, когато децата ожаднеят, да си взимат метална чаша. Използваните се пускат в кофа, но не за да се изхвърлят, а за да се измият и използват отново.

„Учим децата на разделно събиране на отпадъци, а и да пазят природата“, добави Рабаджиева.

И все пак в детските градини в страната масово се използват пластмасови чашки за еднократна употреба, проучили природозащитници. На срещи от учебните заведения разказали, че пластмасата е предпочитана по хигиенни причини.

„Притесненията са, че има проверки от здравните инспекции, при които ги задължават пластмасови чашки заради хигиенни изисквания да не пият децата от една и съща чаша. Според изказвания децата няма да си ги познават чашите и ще пият от едни и същи чаши различни деца и могат така да се заразяват, ако едно от тях е болно“, каза Дарита Заричинова от сдружение „За Земята“.

На някои чашите са индивидуализирани и всяко дете познава своята. А от Община Варна още през 2017 г. разпоредили да се спре с използването на пластмасовите чашки.

„Темата на NOVA“: Какви са последиците от свръхупотребата на пластмаса?

Борбата със свръхупотребата на пластмаса е световна тенденция. Изходната точка е, че голяма част от боклука не се изхвърля правилно и попада в околната среда. Така стига до моретата и океаните. Там пластмаса се разгражда на микрочастици, които се поглъщат от рибите. Те пък се изяждат от човека и така кръгът се затваря.

Смята се, че всяка година в света се използват над 500 милиарда пластмасови чаши всяка година. Възрастните също могат да използват по-малко еднократни пособия – например кафето си, вместо в пластмасова чаша, могат да сипват в такава за многократна употреба.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *