Дефицит на мляко, сиренето и кашкавалът поскъпват

Недостиг на сурово мляко у нас и в целия ЕС вече води до поскъпване на млечните продукти, а вероятно цените им ще се вдигнат още, съобщава нова тв.

„Има остър дефицит на сурово мляко”, заяви Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Основните причини са, че много малко кравеферми отглеждат животните целогодишно в обори и зависят от пасищата, както и че малките производители не оцеляват на пазара. В последната година у нас има средно увеличение в цените на едро с 34% при маслото, с 9% при сиренето, 10% при кашкавала и 3% при киселото мляко.

Средностатистически годишната консумация на българина включва 9 кг. сирене, 5 кг. кашкавал и 2,7 кг. имитиращи ги продукти.

Проверка в мандра показва, че за килограм качествено сирене са нужни 7 литра краве мляко, а за килограм кашкавал – между 9 и 10 литра.

Недостигът на мляко от кравефермите предизвиква огромен внос на суровината, както и на крайни млечни продукти. Близо 80% от маслото продавано у нас идва от чужбина. Така поскъпването на млечните продукти у нас основно се дължи на повишаването на изкупните цени в Германия, смята Владимир Иванов от Комисията за борсови стоки и тържища. Това води и до използване на заместители на млякото, която обаче практика отдавна е навлязла на пазара. Според производители и експерти е много трудно фалшив продукт да се различи от истинския.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *