Децата от Банско научиха тайните билки за боядисване на великденски яйца

Деца от Средно училище „Неофит Рилски“ в Банско пресъздадоха на Велики четвъртък стародавните ритуали, предавани от поколение на поколение. Пременени в народни носии и напътствани от по-възрастни жени, малчуганите се включиха в замесването на ритуални хлябове и вапцуването на яйца с природни багрила, каквито са използвали дедите им /на снимките/.

Децата научиха, че червеният цвят на яйцето се постига от билката брош. С люспи от червен кромид лук става тъмнолилав, а ако яйцето се държи по дълго в него – и кафяв. Червеното зеле пък боядисва синьо, а смес от  него и червено цвекло – в бледосиньо към сиво. Жълт цвят се постига от смес на коприва и магданоз, а лавандулата въпреки лилавите й цветчета придава на яйцето тютюнев цвят.

Децата и гостите научиха и как се изписват яйца с восък. Техниката им демонстрира Илиана Барякова, която се учила от своята баба.     

Традиционно първо бе боядисано червено яйце и с него учителката Елена Калайджиева намаза бузките на децата. Накрая всички участници и гости на събитието си тръгнаха с по едно боядисано с природни материали яйце и се почерпили с постни ястия, характерни за Банско – баница с праз, баница с локум, чести костурета, комбари с кажел и други.

Празничната атмосфера допълни женската младежка фолклорна формация „Бански старчета“, те зарадваха присъстващите с автентични песни от банския фолклор.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *