Деца от Македония, Сърбия и България се надиграваха и надпяваха на фестивал в Кресна

В два поредни дни централният градски площад на Кресна „Кресненско въстание“ стана сцена на детски надпявания, надсвирвания и надигравания в поредното 11-о издание на международния детски фестивал „Веселяче“. Освен с песни и танци фестивалът впечатли и с голямото разнообразие и пъстрота на носии. Жури, председателствано от поп певицата, композитор и текстописец Росица Кирилова, с помощници съпруга й Георги Начев, директора на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград Кирил Апостолов, ръководителя на самодейни състави Любомир Марянски и кмета на Кресна Николай Георгиев оценяваше изпълнителите.
Две специални награди на кмета Николай Георгиев и общината заминаха зад граница. Единият приз бе връчен на танцов състав от Валандово, Македония, другият – на народен оркестър „Светозар Маркович“ от Нови Сад, Сърбия.
В групата народни танци до 10 години първи се нареди КУД „Войвода Янко Патич“ от Младеновец, Сърбия, втори станаха КУД „Светозар Маркович“ от Нови Сад.
При танцьорите над 15 години журито присъди първо място на КУД „Кочо Рацин“ от Кичево, Македония, и на танцов ансамбъл „Малешевец“ от Микрево. Втори се наредиха ТС „Гергьовче“ от Петрич и ДТС от Поликраище, Великотърновско.
В соловите изяви бяха отличени Емили Виячева от Самораново, Яница Алексиева от Марикостиново и Александра Филипова от Доспей. При дуетите също имаше две първи места – за Рая Чардарска и Ани Йорданина и сестрите Николая и Даринка Гаврилови от град Рила.
Всички призьори бяха отличени със специални статуетки, за всички участници имаше грамоти. Спонсорите на фестивала отличиха и наградиха ДТС „Веселяче“ и клуб „Зумба“ от Кресна.
БОРИС САНДАНСКИ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *