Джин с тоник – невероятната история на вечния коктейл

Лесен за приготвяне, удоволствие за пиене, джинът с тоник остава непреходният коктейл на лятото. Той е винаги на мода – и на плажа, и в бара, и винаги, когато имаме нужда от свежест и добро настроение.

Международния ден на джина с тоник е 19 октомври.

Всички знаят, че е много популярен, но едва ли подозират, че това не се дължи единствено на невероятния му вкус. Преди повече от век той е бил оценен високо не заради удоволствието, което ни доставя, а заради своите медицински качества.

Историята разказва, че дори Уинстън Чърчил казал един ден по повод коктейла: Той е спасил повече английски животи и души, отколкото всички лекари в Империята. Причината е, че хининът, който е част от състава на тоника, помага срещу маларията.

Хининът се съдържа в кората на хининовото дърво, което расте в Андите. През 17 век йезуитите, които придружавали испанските конкистадори в Боливия и в Перу забелязали, че местният индиански народ кечуа го използва, за да лекува различни видове треска. Така скъпоценната съставка бързо обиколила света.

В средата на 19 век англичаните, живеещи в Индия, консумирали около 700 тона хинин годишно. За да могат да приемат лекарството, което било особено горчиво, те го смесвали с вода, захар и джин. А през 1858 година мъж на име Еразмус Бонд предприел най-важната за всички любители на напитката стъпка – той пуснал на пазара искрящия еликсир, който поел по своя път от аптеката към бара. И светът вече имал своя любим коктейл.

История на Джин с тоник

Джинът също има своята дълга и интересна история до срещата си с тоника. Той е една от най-старите алкохолни напитки, неговите начини на консумация и техники на производство са се променяли многократно в продължение на над трите му века съществуване.

Пиячите му често са имали тъжни съдби, а самият той е бил един от символите на британското пиянство от 17 век. Това е и една от причините поради които джинът е бил облаган сериозно и дори забраняван.

Но днес той е реабилитиран и целият свят ще се съгласи, че е една от перфектните съставки за не един коктейл. Той може да се комбинира с аромати, с различни растения и вкусове. Но разбира се класиката си остава джин с тоник.gotvach.bg

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *