Джокович бе притиснат до стената, но за осми път е господар на Мелбърн

Новак Джокович спечели осмата си титла на Australian Open и продължава да е без загубен финал – 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 в битка, която продължи четири вълнуващи часа.

Мачът мина през два обрата и беляза трето поредно поражение за австриеца в решителен мач от Големия шлем. Серията на триумвирата Джокович – Надал – Федерер, продължи с 13-а поредна титла за някого от тримата на най-голямата сцена.

Сърбинът отново показа завиден характер в много трудна ситуация, след като се озова в изоставане от 1:2 сета, но както десетки пъти е доказвал, в такива моменти е най-смъртоносен. Вдигна нивото си до това, което сме свикнали да виждаме и беше категоричен, че няма да допусне загуба.

Световният №5 Тийм заслужава само похвали, защото с малко повече късмет можеше да стане 150-ият уникален шампион в Големия шлем. Той обаче не успя да повтори постижението на сънародника си Томас Мюстер, който спечели „Ролан Гарос“ през 1995-а.

И за Джокович, и за Тийм със сигурност ще има още шансове за спечелване на най-големите титли, но разликата е, че за сърбина това вече е навик. 17-ия му трофей в Шлема означава, че той се доближава само на два от Надал и на три от рекордьора Федерер.

Двубоят започна с разсеяна игра на Тийм, който изпусна аванс от 40:15 на свой сервис и допусна ранен пробив, който с лекота бе затвърден от съперника му за 3:0. В шестия гейм Тийм пропиля и аванс от 40:0, но този път успя да се измъкне. Това го мобилизира и нещата се обърнаха при едно страхотно разиграване на сервис на Джокович. Пробивът бе върнат, както и интригата в сета. При 3:4 австриецът пак трябваше да спасява възможност, но се справи. При 4:5 си пролича напрежението в неговото поле и това даде два сетбола, като вторият се оказа решаващ след негова двойна грешка.

Сърбинът изигра най-силния си гейм в самото начало на втория сет, но при второто си подаване на сервис показа необичайно разклащане. Две негови двойни грешки донесоха възможности за Тийм, като общо третата бе реализирана за аванс от 2:1. Пробивът бе затвърден сравнително лесно, а при 3:2 нова двойна грешка на австриеца му донесе тревоги, но пробивът не бе върнат. В осмия гейм Тийм направи едни от най-хубавите си удари, но въпреки това допусна връщане на пробива, което пак доказа класата на сърбина. Последва обаче нещо необичайно – Джокович направи двойна грешка и му бе отнет първия сервис за двукратно забавяне. Пробивът аванс на Тийм бе върнат, а сетовете в последствие изравнени.

Началото на третия сет беше много лошо за Джокович. Той изглеждаше леко изтощен психологически и изгуби първия си сервис, за да допусне пробив. Австриецът го затвърди с много усилия след това. Последва още един перфектен негов пробив, който също бе затвърден – 4:0. Голямата драма дойде в последния гейм на сета при 5:2 за Тийм. Австриецът спаси възможност за пробив и взе важният 9-минутен гейм за да поведе в сетовете.

Четвъртият сет вървеше абсолютно гейм за гейм и двамата играха наглед много убедително на свой сервис. Точки за пробиви нямаше, но това се промени при 4:3 за Джокович, когато той го постигна и след това с гейм на нула затвори, за да изравни сетовете.

В заключителния сет Джокович взимаше много по-лесно подаванията си и нещо повече – постигна ранен пробив за 2:1. Тийм имаше допълнителни затруднения след това, но на два пъти успя да се задържи в резултата. Изпусна две възможности за пробив при 1:2 и те бяха последните му в мача. Джокович започна да сервира страхотно и на втори сервис, и си заслужи триумфа. Отново.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *