Диетолози посочиха кое е най-доброто и полезно кисело мляко на пазара

Като превантивна мярка, особено сега, през студения сезон и острите респираторни вирусни инфекции, препоръчително е редовно да се използват млечни продукти – източници на пробиотици.

Киселото мляко е богато на пробиотици, протеини и калций, много важни за здравите кости, мускули и нерви. Приготвено чрез добавяне на уникалните за българските ширини бактерии – lactolacillus и bifidobacteria, към прясното мляко, киселото мляко е същински еликсир на младостта.

Как да изберем най-полезното кисело мляко:

Купете натурално кисело мляко без подсладители, плодови сиропи, шоколад и др. Всички те са вкусни, но за съжаление съдържат много захар и изкуствени аромати.

Десертните йогурти не трябва да се дават на деца и бременни жени. По-добре е да закупите натурално кисело мляко и да добавите към него плодове.

Проверете съдържанието на мазнини. Някои кисели мляка се произвеждат от мляко със съдържание на мазнини от 1,5-6%, но има и такива, които не съдържат мазнини. Последните са лишени от ценни мастноразтворими витамини, като А, D, Е и К. Освен това, калцият в такива йогурти се абсорбира много по-зле. Поради този факт е по-добре да купувате храни с ниско съдържание на мазнини (1,5 – 2,5%), отколкото тези без мазнини, препоръчват диетолози.

Обърнете внимание на броя на млечнокиселите бактерии в състава. Някои йогурти съдържат ацидофилни бактерии (обитават тънките черва), докато други съдържат бифидобактерии (те живеят в дебелото черво). Последните са по-добри. Бифидобактериите в млечната среда не се умножават, те се добавят към продукта и с течение на времето умират. Колкото по-прясно кисело мляко, толкова повече бифидобактерии има в него.

Помислете за срока на годност. Това е основният индикатор за естествеността на продукта. Изберете мляко, което имат кратък срок на годност – 14 до максимум 30 дни. То съдържа повече живи бактерии.

Най-полезно е природното кисело мляко, което може да се приготви у дома.

„Добре е да включите кисело мляко в състава на закуската“, – съветва Светлана Фус.

loading...


  

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *