Дизайнерка на 35 г. стана първата жена планински спасител в Банско

8 нови планински спасители, сред които и един лекар, ще допълнят след няколко месеца състава на ПСС – отряд Банско, това стана ясно на провелото се завчера отчетно-изборно събрание. Сред новите попълнения, които вече са преминали първия етап на курса и са придобили званието „Стажант планински спасител“, има и дама. 35-годишната Антоанета Мирчева ще влезе в историята на отряда в Банско като първата жена планински спасител. Тя е завършила интериорен дизайн и в момента практикува професията си. Двама от стажантите пък са синове на действащи спасители. Това са синът на Румен Баряков – Иван, и синът на Петър Чолев – Михаил, който е и пилот на хеликоптер. Групата се допълва от биатлониста Иван Златев, както и от Румен Въчин, Георги Капизийн и Петър Бачев. На всички стажанти до края на юни месец им предстои да преминат последния етап на курса и да придобият званието „Планински спасител“. След успешно представяне те ще станат правоспособни спасители и ще допълнят състава на отряда в Банско, който към момента наброява 41 души. Осмият стажант е  д-р Милен Глушков, който ще придобие пък званието „Лекар  планински спасител“ и ще бъде вторият лекар в екипа заедно с д- р Георги Цонев, който е преминал успешно курса през миналата година.

С пълно единодушие по време на отчетно-изборното събрание беше гласуван и съставът на ръководството на ПСС – отряд Банско, който се запазва както досега. За втори мандат като началник на доброволния отряд беше избран Благовест Обецанов, а Румен Баряков остава начело на щатното звено и завеждащ базата на ПСС. Другите членове на ръководството са  Методи Баненски, Петър Чолев и Ивайло Валеюв.

От ПСС отчитат и повишен травматизъм на пистите над Банско през този сезон. Значително е увеличен броят на случаите в планината, като до момента сигналите, на които са се отзовали планинските спасители, са с над 250 повече в сравнение с миналата година. Според данните увеличение има както на броя  пострадали на пистите, така и извън тях. От ПСС отчитат, че това се дължи на големия туристопоток през този сезон и увеличение на броя на туристите в Банско като цяло.

За ефективната и добра работа на отряда в Банско от съществено значение е и добрата техника и оборудване. Към момента ПСС – отряд Банско разполага с пет високопроходими автомобила, 11 шейни, от които 6 от най-висок клас, моторни лебедки и друга специализирана техника на най-високо ниво.

Тази година Планинската спасителна служба в Банско ще чества и юбилей – 65 години от създаването й.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *