
Не торете прекалено засегнатите тази година овошки, пропуснете някои пръскания, съветват експерти
Тази пролет бе безпрецедентна за голяма част от овощните култури в цялата страна. Заради ниските температури през април в рамките на няколко дни голяма част от плодните дървета пострадаха, а загубата на реколта провокира стопани да попитат как да се грижат за овошките след подобни явления.
„Сега стопаните могат да направят летни резитби на черешата, които са препоръчителни при този овощен вид и за оформяне и възстановяване на дърветата след измръзванията през април т.г. Отделно всички растителнозащитни мероприятия, които се извършват в година, в която има плодове, трябва да бъдат направени, с изключение пръсканията против неприятелите, защото като няма плод, няма нужда да се пръска срещу черешовата муха“, коментира за agri.bg доц. Илияна Кришкова, директор на Института по земеделие в Кюстендил.
По думите на специалиста не трябва да се прекалява и с внасянето на хранителни вещества в засегнатите градини, тъй като торовете ще осигурят допълнителен вегетативен растеж, който няма да позволи на самото дърво да заложи плодни пъпки за следващата година, разкри още тя.
От Института по земеделие в Кюстендил са обобщили всички основни мерки при грижите за фиданките след измръзванията в специални насоки за стопаните.
Резитби: При измръзване на растенията трябва да се подхожда внимателно към резитбата. Трябва да се изчака стабилизиране на времето. Стопаните трябва да наблюдават появата на нов растеж, който ще подскаже степента на повредите.
Клоните и стеблото се оглеждат за напукване на кората, обезцветяване или омекване на тъканите. При по-сериозни повреди, особено при млади дървета, засегнатите части се отстраняват. Резитбата не е шаблон – тя трябва да бъде съобразена със състоянието, силата и възрастта на растенията.
Според специалистите липсата на реколта тази година позволява стопаните да извършат подмладяваща резитба с цел образуване на нова дървесина, върху която ще се заложат плодни пъпки за следващата година.
През лятото (юли-август) при някои видове и сортове може да се направи резитба на зелено за премахване на излишни леторасти, с цел просветляване на короната и подпомагане на цветообразуването.
Подхранване: Прилагането на азотни торове през оставащия вегетационен период е спорно. Универсален тор може да помогне за възстановяването, но може и да стимулира прекомерен вегетативен растеж. Стопаните трябва да прилагат торове конкретно, след консултация със специалист.
Дървета с измръзнали цветове и завръзи образуват много плодни пъпки за следващата година, но често страдат от потиснат растеж. Торенето подпомага възстановяването, равномерния растеж и нормалното плододаване, затова дозата трябва да бъде съобразена с възрастта на дърветата.
Обработки: При пълна загуба на реколтата, основната цел на почвените обработки е запазване на здравето на дърветата и подготовката им за следващата година. През вегетацията могат да се извършат няколко плитки обработки.
Мулчиране: Добре е в овощната градина да се поддържа слой мулч около основата на дърветата за задържане на влагата, регулиране на почвената температура и потискане растежа на плевели.
Поливане: Овощарите трябва да минимизират водния стрес за плодните дървета чрез периодични поливки – това ще насърчи процесите на цветообразуване за следващата година. Стопаните трябва да осигурят достатъчна влага, особено в сухи периоди. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не преовлажнена почва.
Растителна защита: Растителнозащитните мероприятия не трябва да се прекъсват. Може да се намалят пръсканията срещу някои вредители (напр. черешова муха, петнистокрила дрозофила, сливов плодов червей и др.).
При семковите видове може да се редуцират третиранията срещу ябълковата плодова оса и плодови червеи.
Важно е да се опази листната маса чрез пръскания срещу болести като кафяво гниене, цилиндроспориоза, къдравост по прасковата и др. При семковите видове стопаните трябва да следят за струпясване и брашнеста мана и да спазват препоръчаните схеми за третиране с разрешени препарати.
Третирането срещу листни въшки, щитоносни въшки и листогризещи гъсеници трябва да се извършва при достигане на праговете на вредност с подходящи продукти за съответната култура и вредител.