Директорът на Регионалната служба по заетостта в Пиринско Ст. Поповска: 33-ма започнаха работа като детегледачи в Благоевград от февруари, 9 в Кюстендил, договорите са за 18 месеца на минимална заплата, 157 родители са поискали помощници, за да се върнат те на работа

Нов прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи стартира от тази сед-
мица в службата по заетостта в Благоевград. Родителите с деца до 5 години, които искат да работят, но децата им не посещават детски заведения, вече имат възможност за бавачка. Това е втората процедура по прием на заявления и крайният срок е 20 април. За предоставената възможност на семействата с малки деца и за заетостта на безработните лица разговаряме с директора на Регионалната служба по заетостта в Пиринско Станислава Поповска.

– Г-жо Поповска, по първия прием на заявления колко детегледачи са започнали работа?
– От февруари като детегледачи са заети 42-ма безработни, от тях 33-ма са на територията на Благоевградска област, останалите 9 са в Кюстендил. Договорът на детегледача е за срок до 18 месеца. Целта е родителите с малки деца да могат да се върнат на работа, за да продължат професионалната си кариера или да намерят подходяща работа. Първата процедура за набиране на желаещи родители да се възползват от услугата за отглеждане на деца стартира преди половин година, от 29 септември до 31 октомври 2017 г.
Искам да поясня, че право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детски заведения. Родителите, които могат да се възползват от услугата, трябва да бъдат от следните две групи: тези, които имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа; друга група са безработни родители, на които се предоставя възможност да започнат работа.
Подадените заявления по време на първата процедура от Благоевградска област са от 113 родители, а от Кюстендилска област – 44 семейства. Не са одобрени тези родители, които не отговарят на изискванията, най-често на условието, че не трябва да са на работа, към момента не трябва да упражняват професията си, а да се грижат за детето си.
Подадените заявления за детегледачи в Благоевградска област са от 134 безработни лица, в Кюстендилска област 54 лица са подали заявление. Подборът се извършва от самите родители – както се казва те имат последната дума, провеждат събеседване и избират конкретно лице. Най-често това са близки или роднини на родителя или лица с подходящо медицинско или педагогическо образование. Те трябва да са регистрирани в бюрата по труда. След като родителите одобрят своя детегледач, Агенция по заетостта наема лицето на трудов договор, работният ден е 8-часов, а заплащането е минималната работна заплата.
Пак уточнявам, подборът се осъществява само след изричното одобрение от страна на родителя на лицето, което ще бъде ангажирано с отглеждане на детето му.
– Къде могат да подават заявления родителите по новия прием и какви са изискванията за детегледач?
– Заявления се приемат на хартиен носител лично във всички бюра по труда, на територията на Благоевградска област има пет – Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог и Гоце Делчев. Детегледачите, разбира се, трябва да покриват изискванията за заемане на длъжността с оглед физическото и психическото им здравословно състояние.
– Г-жо Поповска, на каква възраст са регистрираните хора в Регионалната служба по заетостта и с какво образование?
– 16 051 са общо регистрираните през февруари безработни лица в Пиринско, от тях 2392-ма са младежи до 29-годишна възраст. Сред безработните с висше образование са 1564 лица, със средно – 7659, с основно – 4359, останалите са 2433-ма. Съгласно действащата нормативна уредба в Бюрото по труда имат право да се регистрират и пенсионери. Това са хора, който се работоспособни, и може, независимо че са навършили пенсионна възраст, да им съдействаме да упражняват труд на конкретно работно място, което отговоря на тяхното образование и натрупан професионален опит и умения. В момента има регистрирани 28 пенсионери. Те най-често търсят работа в счетоводни къщи, както и като помощен персонал в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.
– Къде има най-много разкрити работни места?
– Конкретно за нашата област има разкрити в сферата на шивашката и обувна промишленост, сектор търговия и през зимния сезон в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Има увеличение на заявените свободни места, където се търсят специфични професии. Определено има дефицит на млади кадри – елтехници, заварчици, стругари, механици… Липсват професионални гимназии, които да обучават такива лица, може би няма и желаещи да се обучават. Търсене на пазара има за тези професии. 789 са заявените свободни работни места през изминалия месец на територията на Благоевградската област, от тях най-много – 391, са от сектор преработваща промишленост, следва сектор търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети – 117 места, в строителството са свободни 59, в образованието – 31.
Масово младите хора преди години се насочиха към обучение по икономически специалности и остана дефицит от квалифицирани лица по тесни специалности. Търсене на пазара има за тези професии. Конкретно в Благоевград е добре, че се запази Гимназията по строителство, архитектура и геодезия, която е училище с традиции и обучава специалисти за тези сектор.
В момента стартира програма, която се реализира на територията на Бюрото по труда в Гоце Делчев. Във филиала в община Сатовча се набират безработни лица, които могат да се включат за обучение за шивачи. Все още набираме желаещи, те трябва да са регистрирани в Бюрото по труда и да подадат заявление. Обучението е за група от 40 лица, веднага щом се набере необходимият брой, ще стартира тримесечен курс. В началото на този месец стартираха такива курсове и в община Благоевград, обучението е по специалности: компютърна грамотност, готварство, социални асистенти, озеленители.
На територията на Благоевградска област през февруари са започнали работа 1080 безработни лица, от тях 669 са намерили работа с посредничеството на Бюрото по труда.
Препоръчвам хората да търсят консултации за професионално развитие в службата по заетостта и да намерят своето работно място на пазара на труда.
Разговаря СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *