Днес отбелязваме Месни Заговезни – православен църковен празник, който се чества винаги в неделя, 8 седмици преди Великден, пише „Пик“.
Името му произлиза от това, че се заговява с месни ястия. Празничната трапеза на този ден включва основно месни ястия. В седмицата след това се яде много сирене, масло и яйца. След този празник до Великден следват хранителни и духовни пости.На Месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.
В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към добродетелност.
loading...
Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо.