ДНИ ПРЕДИ НИКУЛДЕН! Шаран до 8 лв. за килограм залива пазара в Благоевград, може да се поглезите и с риба меч или дива ципура за 45 лв.

Дни преди Никулден магазините, в които се предлага риба в Благоевград, се радват на особено внимание.  Все още търсенето е слабо, но клиенти обикалят и сравняват цените. Търговците се надяват, че непосредствено преди празника купувачите ще се увеличат.

Най-познати и най-търсени са сладководните риби, като на пазара преобладава традиционният шаран. В различните хипермаркети в Благоевград килограм изчистен, с люспи се предлага на цена от 6,49 лв., 6,99 лв., 7,99 лв. В специализирания магазин за продажба на риба пресен шаран се очакваше да бъде доставен, а цената му ще бъде в зависимост от това дали е див или обикновен.

За хората с по-екзотичен вкус на пазара има миди на цена от 11.90 лв./кг, скариди за 19,99 лв., октопод за 18,89, калмари за 16,99 лв./килограма. Цената на вносната риба е доста висока – килограм риба меч е на цена от 45 лв., дива ципура – също за 45 лв., див лаврак – 47 лв., сьомга филе – 32.99 лв. Пъстървата е на цена 10.99 лв., скумрията между 8 и 11 лв.

По традиция  шаранът е господарят на никулденската трапеза. Най-често той се приготвя пълнен или пържен.

Рецепта за пълнен шаран

Продукти (4 порции)

1Шаран
2 стръкапраз лук
1морков
50 гчесън
300 гдомати
150 гчери домати
150 горехи
100 гкраве маслo
1лимон
1лайм
10 гмагданоз
1 щипкаканела
 сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

В тенджера се слагат маслото, малко сол, черен пипер, орехите и се разбърква регулярно, докато орехите се задушат. Празът и морковите се нарязват на ситно. В тенджерата, в която са се задушавали орехите, се слагат малко олио, морковите, празът, сол и черен пипер и зеленчуците се запържват за около 10 минути. Отделя се ципата на доматите и се нарязват на едро, добавят се към морковите и праза. В края се добавят орехите, овкусява се със сол, сока от половин лимон, магданоз и щипка канела.

Шаранът се пълни с готовата плънка и се затваря с помощта на три шишчета. Полива се с малко олио, а в тавата се нареждат чери доматите, останалата част от доматите, лаймът на резени, посолява се, добавя се и черен пипер.

Шаранът се пече в предварително загрята фурна на 200°C за около 35-40 минути.

Шаран на жар

1шаран (1,5 – 2 кг)
50 млмаслиново масло
1 с.л.паста от тамаринд
1 /2 ч.л. куркума
1-2 с.л.морска сол
 черен пипер на вкус

За сервиране:

500 грозови домати
1 главачервен лук
1/2 връзка пресен девесил
40 гмаслини Каламата (без костилки)
1/4 връзка пресен магданоз
30 млмаслиново масло
 сол на вкус
1лимон

 Приготвяне

Шаранът се разрязва с остър нож по дължина откъм гърба. Разтваря се като пеперуда, вътрешностите се изваждат и се измива много добре. Люспите не се махат. Рибата се овкусява със сол и черен пипер и се оставя да престои 20-30 минути. Пастата от тамаринд се разтваря в 200 мл вода и в нея се разбъркват куркумата и маслиновото масло.

Подготвеният шаран се слага в скара за риба, която се поставя изправена до жарта, така че вътрешната страна на рибата да е към огъня. Пече се така около 1 час и 30 минути, като периодично се маже с останалата смес с тамаринд. След като получи златист загар, рибата се поставя върху жарта (с люспите надолу) и се пече до тъмнокафяв цвят – за около 10 минути.

Доматите и лукът се режат на малки кубчета, девесилът и магданозът се наситняват. Смесват се и се прибавят маслините. Салатата се овкусява със сол и маслиново масло и се разбърква. Шаранът се сервира цял, гарниран с нарязан на едро лимон, хляб и салата.

Не забравяйте, когато почиствате шарана, оставете от по-едрите люспи и ги сложете в портфейла си – те привличат парите през цялата година.

ДАНИЕЛА ИЛИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *