В ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград е възстановено вечерното хранене в стола, намиращ се в основния Първи учебен корпус. Добрата новина за стотиците студенти съобщи помощник-ректорът на университета Антоанела Ванева.
Както е известно, години наред столът работеше само на обяд. По инициатива на ректора проф. Николай Марин и след съгласуване със Студентския съвет обучаващите се в най-голямото висше училище в Югозападна България могат вече да се хранят и вечер. За целта е обособено специално гише, като само в рамките на два дни броят на студентите, които са се възползвали, се е увеличил двойно. На фона на, меко казано, „солените“ цени в барчета и ресторанти, то тези в стола са направо символични. Като част от социалната политика на Югозападния университет изхранването на студентите се дотира и е с 50% отстъпка. Едно от най-скъпите основни ястия е свинската пържола на скара, струваща /с отстъпката/ 2.83 лв., печен свински джолан излиза 2,57 лв., шницелите са по 1.75 лв., чушките с ориз – 0.62 лв. за порция. Студентите плащат и по 0.41 лв. за таратор, 0.82 лв. за пилешка супа, 0.81 лв за шопска салата, 2.20 за френска селска торта, 1.22 лв. за паста…
„Изключително сме доволни и от качеството на храната, и от цените“, категорични са студенти, редящи се на опашка за обяд, а имайки предвид създадената организация, то обслужването върви изключително експедитивно.
Управителят на стола Мария Стоймирска сподели, че започват работа в 5:00 сутринта, като само за обяд за студентите се приготвят средно по 2000 порции. Към студентския стол има и зона за преподаватели с отделни гишета, каса, като работещите в ЮЗУ не ползват същите преференции, важащи за студентите.
Към момента, за да се види как ще тръгне, вечерното хранене е основно с пакетирана храна. Сандвичите с филе са по 1.40 лв., киселото мляко е 0.50 лв., вафлите по 0.30 лв., консервите – по 0.90 лв…
Важно е да се знае, че от началото на тази учебна година са въведени QR кодове, чрез които се осъществява достъпът на студентите в стола.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА