ДОБРАТА НОВИНА! Кметът Ат. Камбитов: В Благоевград данъкът за колите няма да се вдига

В Благоевград данъците на автомобилите няма да се вдигнат, дори да се приемат предложенията, които към момента са направени за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, приет преди дни от парламента. Това гарантира кметът Атанас Камбитов, като обясни, че причината за запазването на сегашния налог за благоевградчани е в  увеличението на същия данък на местно ниво, направено преди 2 години. Тогава с решение на ОбС – Благоевград данъкът на старите коли на жителите на общината скочи със 100% – средно от 19,50 лв. на 39 лв. на година.

„При сега предложеното изменение в закона ОбС има право да приеме различни ставки и можем да променим ставката, съобразявайки се със закона, така че крайната цена за собствениците на автомобили да не се променя. Нещо повече, данъкът на по-новите автомобили най-вероятно ще падне заради намалението на налога за екология”, категоричен бе кметът Камбитов.

Той коментира още, че като цяло увеличението на данъка за старите автомобили е стъпка в правилна посока от страна на управляващите, тъй като така ще се ограничат вредните емисии във въздуха. „Факт е, че на национално ниво има проблем с атмосферния въздух, понякога в зимния сезон и в Благоевград този проблем е осезаем. Факт е и че един от основните замърсители са МПС-тата, старите коли са причина и за много катастрофи, тъй като са амортизирани и неизправни”, коментира градоначалникът.

От 1 януари 2017 г. собствениците на леки автомобили с мощност на двигателя до 74 kW в община Благоевград плащат два пъти по-висок данък, а за коли с мощност над 74 kW до 110 kW ставката за 1 kW се вдигна с 20%, т.е. от 1,10 лв. скочи на 1,32 лв.

Около 28 800 са леките автомобили, регистрирани в община Благоевград, от тях тези над 15 г. са 16 696. Автомобилите до 5 г. с висока екологична категория и мощност над 110 kW в община Благоевград са 212, а собствениците им благоевградчани ще останат приятно изненадани от намаление на налога. Намаление на данъка, макар и по-малко, ще има и за автомобилите от 5 до 10 г. и мощност над 110 kW, които в община Благоевград са 752.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Наблюдател

    Пълна тъпотия!!!
    Това не добра новина,а лоша новина.
    Разбираемо е,че няма да се вдигат,защото НЯМА КОЙ ДА ГИ ПЛАЩА!
    За да се плащат данъци,хората трябва да имат работа!!!!!!
    А те НЯМАТ!
    Студентите идват от селата,виждат свободия,обикалят ден и нощ кафенета и дискотеки,а после пак по родните села.
    А тук не остава никой!!!!!!!
    Е кой да плаща данъци?!?!?
    Малоумна работа…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *