
За втора поредна година жителите и гостите на Добринище се насладиха на вкусни традиционни гозби от този край по време на двудневния празник на добринишката капама. На трапезите, разположени под специално опънати за целта шатри в центъра на града, бяха подредени различни видове баници и питки и типични за региона ястия като целуварчи, чомлек, бракадан, както и кървавица и суджуци. Всички, които уважиха празника, опитаха от вкусните гозби /на снимките/ и имаха възможност да се стоплят с домашно греяно вино и да поиграят хорце заедно с любезните домакини, които като истински пазители на обичаите и традициите се бяха пременили в народни носии. Десетки местни кулинари дадоха своя принос и приготвиха ястия по стари рецепти. Местните хотели и механи също се включиха в празника и предоставиха различни специалитети.
Кръшни хора се извиха в центъра на Добринище и превърнаха уикенда в истински празник. Първото хоро в съботния ден поведе градоначалникът Петър Галчев. Кулминацията на събитието бе вчерашния ден, когато бе приготвена известната за региона капама, от която всички присъстващи опитаха.
Организатори на празника са кметство Добринище и местното читалище „Димитър Благоев“, които се бяха погрижили за добрата организация.
ЯНА ЙОРДАНОВА