ДОБРИЯТ ПРИМЕР! Санданското III ОУ първо в общината въведе училищни униформи

След допитване до родителите и процедура, продължила няколко месеца, III ОУ „Христо Ботев“ стана първото училище в община Сандански, въвело ученически униформи. От началото на тази учебна година всичките 791 ученици вече влизат по класните стаи с тениски /червени, сини/, суитшъри с логото на училището, тъмносини панталони/поли. Има и официални елементи, като риза с дълъг ръкав на райета, тъмносиня, и червена вратовръзка.

„Получихме подкрепа от страна на родители и нещата се случиха“, коментира директорът Румен Сидеров. Мострите са показани първо на родителска среща. В ролите на манекени влизат ученици от първи и трети клас. Следва референдум, като на родителите са разпратени анкети и им е даден срок от седмица, за да изразят своето мнение – за или против въвеждането на униформи.

От 115 майки и бащи на първокласници, участвали в анкетата, 100, или 87%,  дават съгласие, във втори клас мнението си са дали 100 родители, от който 90 са за, в шести клас одобрението са дали 85 от 109 гласували. Или общо за училището в анкетата са се включили 613 родители, като 464, или 75.7%, искали да бъдат въведени униформи.

Последвало вкарването на новите изисквания за униформите в училищния правилник. В документа е посочено, че по време на учебните занятия учениците са длъжни да са с ежедневните си униформи, а на училищни, общински и градски мероприятия, свързани с национални празници, да носят официалната униформа с ризите и вратовръзките.

„Униформите излизат към 160 лв., но не сме налагали строги ограничения. Одобрените тениски са в два цвята – син и червен, и са унисекс, тоест могат да се носят и от момичета и момчета. Наясно сме, че има и родители, за които би било по- трудно да заделят пари за панталони, затова сме дали и опция на училище да се идва и с тъмносини или черни дънки, стига те да не са скъсани“, коментира Р. Сидеров и допълни,че нямат проблеми със спазването на правилата. Има и тениски за часовете по физическо възпитание и спорт. Така децата могат да се преобличат и да не ходят изпотени след  спортните занимания.

На въпрос дали имат проблеми с ученички с дълги маникюри и солиден грим Р. Сидеров бе откровен.

„Ще излъжа, ако кажа, че не е имало такива ситуации, но се стремим да ги ограничаваме и действително нямаме фрапиращи случаи. Що се касае до носенето на бюстиета, аз лично гоних ученички, позволили си да дойдат на училище в такъв вид“, каза Р. Сидеров и изрази надежда, че останалите училища в община Сандански също ще последват примера на III „Христо Ботев“ и ще въведат ученически униформи.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *