Доживотен затвор за Мартин, изнасилил и убил 7-годишната Кристин в Сотиря

Окръжният съд в Сливен осъди на доживотен затвор без право на замяна 21-годишния Мартин Трифонов, който изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Присъдата бе посрещната с аплодисменти от присъстващите в съдебната зала. Съдът уважи и гражданските искове на стойност 600 000 лв., предявени от майката, бабата и дядото на убитото дете. Мартин Трифонов ще изтърпи наказанието си при първоначален специален режим. 

Животът на момиченцето бе отнет на 15 август м.г., а убиецът бе задържан на следващия ден след мащабно издирване. При ареста Трифонов бе прострелян в краката, за да не избяга отново. 

Магистратите в града на Сините камъни заседаваха за втори път по делото, като бяха разпитани вещото лице д-р Тома Чаушев и четирима свидетели на частните ищци – роднините на детето. Съдът прие заключението на патолога д-р Чаушев, извършил огледа на тялото и аутопсията. Според него смъртта на Кристин е била неизбежна и неминуема, причинена от съчетана травма от удари с тъпи предмети. Разпитани бяха свидетели на роднините на убитото дете, които са граждански ищци по делото.

Те бяха единодушни, че случилото се е огромна трагедия, като посочиха, че хората продават фамилната си къща в Сотиря, която им напомня за убитата Кристин. Майката на момиченцето пък каза, че иска да се самоубие.

Обвиненията срещу 21-годишния Мартин Трифонов са три – за убийство, опит за изнасилване и блудство с малолетно дете. Пред съда, окръжният прокурор Пламен Стефанов заяви, че обвиняемият, макар и млад, е обществено опасен, а деянието е извършено в условията на опасен рецидив. По думите на обвинителя, младежът няма ценностна система, а задоволява първичните си потребности. Затова и прокурор Стефанов поиска доживотна присъда.

Психологичната експертиза на Мартин е показала, че страда от личностно разстройство, но е съзнавал какво извършва. Прокурорът посочи още, че не открива смекчаващи обстоятелства, освен самопризнанията му.

Адвокатът на близките също поиска най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна. Обвиняемият не пожела да обясни мотивите за престъплението, а адвокатът му настоя за наказание около средния размер, като посочи, че мъжът имал обремененост, израснал е в тежка среда, има личностно разстройство.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест. Защитникът на Трифонов не пожела да застане пред медиите и да обясни, дали ще обжалва постановлението на съда.

Адвокат Сиво Сивов, който представлява частните ищци – роднините на детето заяви, че това е първата присъда след промяната в закона за съкратено съдебно следствие. По думите му, това ще бъде назидание за престъпниците и те ще имат пример за тежестта на закона. Милка Георгиева, бабата на убитата Кристин, заяви, че макар присъдата няма да върне внучката й, все пак е вид възмездие. Тя уточни, че не иска пари, дори и обезщетението да бъде изплатено, ще дари парите на деца в нужда. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *