Доказани народни средства, с които ще се отървете от мазолите

Лятото вече е тук и всички вече вадим от гардероба сандалите и чехлите. С това обаче идва и вечният проблем – мазолите.

Те не само че не изглеждат красиво на краката ни, но и често пъти ни причиняват ужасна болка. В повечето случаи се опитваме да решим проблема като си купим от аптеката и използваме пластири или крем в аптека. Доста често обаче те не дават желания ефект и проблемът продължава.

В същото време можете да използвате доказани народни средства.

Лимонът на помощ

Преди да си легнете, запарете крака, избършете. Вземаме пресен лимон, отрежете парче (кора с целулоза) и нанесете директно върху мазола, фиксирайте с превръзка и пренощувайте така. Повтаряйте процедурата всяка вечер, докато мазолът не излезе (обикновено това става след седмица).

Вместо лимон вземаме лист алое, нарежете го по дължина, сложете го на мазола, превръжете го и си легнете. На сутринта повърхността на мазола трябва да се изстърже с пемза или тъпа страна на ножа, намазана с вазелин. След 5-6 такива процедури мазолът ще изчезне.

Вани и масла

Аптеката продава много лекарства за мазоли, но те не са подходящи за всички. Например, поставянето на пластир за мазоли съдържа киселини, които могат да бъдат вредни за кожата. Това важи особено за пациенти с диабет или нарушения на кръвоносната система.

За омекотяване на мазолите и последващото им отстраняване най-подходящи са ваните с различни билки и масла.

Например, можете да направите инфузия от лайка, невен, да добавите масло от чаено дърво, да го изсипете в гореща баня и да накиснете мазолите, пише zdrave.to.

Или разредете в два литра гореща вода 2 супени лъжици сода за хляб, 2 супени лъжици зехтин, добавете 10 капки евкалиптово масло. Парете краката си за 15 до 20 минути. След процедурата втрийте зехтина в областта на мазола за допълнително омекване.

Картофите ще помогнат

Взимаме листа от подбел (може да пресни или сушени), накисваме ги във вряща вода, правим каша, която се увива в предварително напарен мазол. Можете да добавите капка мед към кашата – за по-добро фиксиране и ефект.

Сместа е покрита с марля, фиксирана с превръзка, оставена за една нощ. Повтаряйте процедурата всяка вечер, докато мазолът не изчезне.

Ако той е стар и твърд, обикновените картофи ще дойдат на помощ. Обелваме картофа, минаваме го през рендето или с пасатор, така че да се получи кашата. Внимателно покриваме мазола с нея, опитвайки се да не засегнем здравата кожа (може да има дразнене). Слагаме превръзка нагоре.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *