
В пазарния ден, петък, в Сандански за пръв път излезе и розов домат местно производство, който се търгуваше на цена от 4.50 лв. за килограм, краставиците вървяха между 1.50 лв. и 3.50 лв., връзка пресен кромид лук за 80 ст., репичките за 90 стотинки и корен маруля за 1.00 лв.
От доматите родно производство, второ и трето качество, можеше да се намери и на 2.50 лв., тези, внос от Гърция и Македония, се продаваха между 2 и 3 лв.
”Вече продаваме български домати, отгледани в оранжерии в Сандански, отоплявани на парно. Вкусът им няма нищо общо с този на вносните. Цената е по-висока, но говорим за пресен розов домат“, сподели търговката Елена Костадинова, която от години продава на сергия в Сандански. Тя допълни, че от средата на месец март е скокът на зеленчуците с близо 20 процента. А според нея това се дължи първо на скок на цените на торовете и на препаратите за растителна защита.
Най-голям е скокът на цените при зелето и морковите. Зелките са поскъпнали и тази година са търсени от местното население. Цената на килограм на кооперативния пазар вчера бе 2.20 лв., докато миналата година се продаваше на 1.50 лв. за килограм. Цените и на краставиците са скочили с около 20 процента от миналата година.



Цената на спанака е паднала в сравнение с първите дни, когато излезе на пазара. Вчера се продаваше на цена от 1.80 лв. за килограм, а преди седмица бе 3.50 лв.
На пазара от вчера се продават и ягоди местно производство срещу 14.00 лв. за килограм.
От няколко години дните понеделник и петък са пазарен за санданчани. Вчера основно се търсеше сирене, масло и прясно мляко. На опашка се редяха редовните клиенти пред камионче от Гоце Делчев, от което продаваха килограм сирене за 15.00 лв. литър прясно мляко за 2.40 лв. и маслото също за 15.00 лв.
ЛИДИЯ МАНЕВА