Доц. Андрей Чорбанов: Възрастните заразяват децата с коронавирус, а не обратното

Нарастващият брой на заразени с коронавирус у нас, коментира ръководителят на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов.


„Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19. Независимо от доста високия брой позитивни пациенти няма тежко болни в болници“. Това заяви специалистът пред Нова тв.

Той коментира и факта, че за последното денонощие са починали осем души с коронавирус: „300 души умират всеки ден в страната от различни болести и един голям процент заболели от този вирус също ще бъде висок“.

По думите му, картината не е по-различна от тази през април. „Колкото повече тестове правим, толкова повече положителни проби ще има“, каза още той. Според него има реципрочност между двете неща.

„По-големият брой тестове дава една по-добра картина за ситуацията, но тя не е по-различна от тази през месец април“, каза още доц. Чорбанов.

Според него няма данни за пренасяне на вируса от деца към възрастни, а напротив – той се предава обратно.

„Възрастните заразяват  децата, а те пък са изключително слаби вирусоносители“, посочи той.

По думите му вирусът се предава основно в затворени пространства и то на хора, които имат чест контакт, а не на случаен принцип.

Според него вероятността да се получи ново огнище заради протестите в страната е малка, тъй като хората спазват разстояние.

По думите му, може да се говори за позитивни по отношение на вируса, но не за заразени и тази дума всява страх. „Хубаво е да се прави обективна статистика. Грипът е много по-заразен“, коментира Чорбанов и допълни, че все още не може да се направи коректна сметка, тъй като не при всички положителни с коронавируса има проявени симптоми, докато при грипа има поне малка симптоматика. „Вирусът поразява много отбрана група хора“, заключи той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *