До края на март всички в Израел ще са ваксинирани

Израел бърза. От началото на ваксинациите вече са имунизирани около 20% от гражданите. Това са близо 2 милиона души. До края на март е предвидено всички израелци вече да са ваксинирани, пише Deutsche Welle.

Само три седмици след началото на кампанията Израел вече е успял да ваксинира 20% от гражданите си. При население от 9 милиона души това прави някъде около 1,8 милиона ваксинирани. Толкова хора са получили дотук първата доза ваксина, а междувременно започна и повторното ваксиниране на медицинския персонал, съобщи министърът на здравеопазването Юли Еделщайн.

До края на март – всички с ваксина

В събота (9 януари) израелският премиер Бенямин Нетаняху също получи вече втората доза от ваксината. Правителството има намерение до края на март да ваксинира всички израелци над 16-годишна възраст.

Различни медии съобщават, че Израел е сключил споразумение с фирмата Pfizer за доставки на съответните количества ваксина. Общо страната ще получи 10 милиона дози от препарата на BioNtech и Pfizer. По думите на премиера Нетаняху, Израел ще е първата страна в света, която се е справила с коронавируса. Амбицията му е, Израел да се превърне в модел за подражание по отношение на бързото и масово ваксиниране на населението.

В замяна на това производителят на ваксините ще получи данни за протичането на кампанията и евентуалните странични въздействия. Посрещайки поредния самолет с пратка на нови ваксини, премиерът Нетаняху каза, че целта е да се ваксинират по 170 000 души дневно.

Над 5 хиляди новозаразени

След като около Нова година броят на инфекциите отново нарасна значително, Израел обяви за трети път локдаун. Здравното министерство на страната съобщи в неделя за 5030 нови случая на коронавирус. На еврейския почивен ден Шабат броят на регистрираните нови инфекции обаче е по-нисък – заради по-малкото направени тестове.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *