До 3 години затвор и 20 000 лв. глоба при незаконен риболов

До 1 година затвор и глоба до 15 000 лв. ще се налагат на лице, което е използвало взривни, отровни или зашеметяващи вещества. Това предвиждат приети от парламента промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Лишаване от свобода до 6 месеца или пробация и санкция до 10 000 лв. ще се налага при използване на устройства за електроулов или риболовни мрежи, когато няма разрешително за това.
Промените предвиждат, ако деянията се извършат повторно или се установи, че са предварително уговорени от 2 или повече лица, санкциите да бъдат между 1 и 3 години лишаване от свобода, както и санкция между 15 и 20 хиляди лева. Същото ще важи и при участие на служител от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в деянието.
Предлага се санкциите да се налагат на всеки, който лови риба, дори без да е констатиран улов.
Разписаните промени предвиждат и забрана за риболов с мрежвни уреди във вътрешните водоеми в България, както и забрана за тяхната продажба, пренасяне и превозване без разрешително.
Разширяват се и правомощията на служителите на ИАРА.
При установяване на нарушение, те ще могат задържат нарушители, да използват записващи и снимащи устройства. Служителите на ИАРА ще имат право да използват и моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства.
Редът и условията, в които служители на ИАРА ще имат тези правомощия , ще бъдат определени от земеделския министър.
Законопроектът беше приет с 95 гласа „за“, 23 народни представители се въздържаха.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *