До 3 м. строителството на тръбопровода за минерална вода от Владишкото до хотел „Езерец“ трябва да приключи, трасето минава край река Бистрица, по ул. „14-ти полк“ и ул. „С. Радев“

Плътно покрай река Бистрица ще мине през централната част на Благоевград новият тръбопровод за отвеждане на минерална вода до плувния басейн в жк „Еленово“ и до хотел „Езерец“ на Румен Калайджиев. В края на септември 2017 г. ОбС даде зелена светлина на искането на бизнесмена и общински съветник да ползва минерална вода от Владишкото за отопление и СПА в хотела си, който се намира в края на жк „Ален мак“.

Местният парламент гласува „за“ Калайджиев да прокопае целия град, за да прекара тръбопровод, дълъг 3965 метра. Според представените от бизнесмена предварителни разчети цената на съоръжението ще струва между 600 000 и 700 000 лв., но еднократната инвестиция ще се се възвърне от безплатното отопление и СПА, за които ще се ползва водата с температура 38 градуса в извора. Разрешението, гласувано от съветниците на Благоевград, е колегата им Калайджиев да ползва минералната вода за 20 години. Още тогава общината даде заявка да се включи в бизнес начинанието на хотелиера, за да отоплява с минерална вода плувния басейн в жк „Еленово“, като плати част от тръбопровода. На последната за 2017 г. сесия на ОбС на 28 декември местният парламент утвърди тази идея, като взе решение партньорството да е публично-частно и упълномощи кмета да сключи договор с фирмата на Румен Калайджиев – „Езерец“ ЕООД, за изпълнение на обекта. Месец по-късно, при приемане на бюджета на община Благоевград за 2018 г., в дейност „Водоснабдяване и канализация” за включване в изграждането на водопровода съветниците заделиха 300 000 лв. от бюджета на общината.

Прекарването на тръбопровода от Владишкото стартира преди десетина дни и стана причина за отклоняване на движението в едната посока по главната пътна артерия от моста към Джамията. Това предизвика хаос в движението заради тесните улички с паркираните по тях автомобили по обходния маршрут. Вечер пък се получаваха тапи на кръстовищата от Джамията до реката, тъй като движението се регулираше само през деня, а липсват указателни табели.

Подизпълнител на обекта е фирма „Вантроник“, а срокът за приключване на строителните дейности е малко повече от 3 месеца, което означава до края на октомври. Трасето на тръбопровода ще мине от моста към Бачиново по левия бряг плътно покрай река Бистрица до селскоскостопанския пазар, откъдето се отклонява през кръговото кръстовище по ул. „14-ти полк“ до второто кръгово при ЗМК. Там рязко свива по ул. „Симеон Радев“ в посока към село Изгрев и на кръстовището към Икономиката се разделя в две противоположни посоки. Едната тръба продължава към закрития басейн, а другата – към сградата на Икономическата гимназия по ул. „Борис Ангелушев“ и оттам по ул. „Астра“ се спуска към бул. „Яворов“ до хотел „Езерец”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *