Дупница гласува Бюджет 2020, ще харчи 36 млн. лв, от БСП недоволни заради липсата на социална насоченост на разходите

Общинските съветници в Дупница приеха на извънредна сесия Бюджет 2020, който е в размер на 35 759 661 лв. Двадесет и двама общински съветници гласуваха „за“, „против” бяха Станислав Павлов, д-р Първан Дангов и Александър Анин от БСП, Ивайло Петров и Костадин Севдин от Движение „Заедно за промяна“. Въздържаха се Валентина Караганова и Бойко Христов от БСП, както и независимият Георги Градевски, който влезе в местния парламент с листата на АБВ, но впоследствие се отказа от партията.

Станислав Павлов изрази недоволството на групата на левицата, че в бюджета за тази година не са залегнали няколко техни искания – да се изплащат по 1000 лв. на всяко семейство за второ дете, да се изградят тоалетни на бейзболното игрище край Дупница, да се предвидят около 30 000 лв. за доизграждане на класни стаи в ОУ „Евлоги Георгиев“, за да не учат децата на две смени, общината да отпусне 100 000 лв. на общинската болница в Дупница за рентгенов апарат, тъй като използваният в болницата е отпреди 70 г., и да се отпуснат по 3000 лв. бюджет на всяко кметство в общината.

Кметът Методи Чимев се обърна към общинските съветници от БСП да изработят програма как да се извършва подборът и нямало да има проблем да се дадат тези пари.

Валентина Караганова от БСП обвини общинското ръководство, че бюджетът за 2020 г. няма никаква социална насоченост, което подразни председателя на ОбС Костадин Костадинов, който й отговори: „Напротив, бюджетът е комунистически. В никоя община няма толкова социални заведения като в Дупница. Нито един дупничанин не трябва да е гладен, да ходи бос или необръснат, за всичко има спечелени социални проекти”, подхвърли иронично Костадинов.

Председателят на Икономическа комисия Вергил Кацов определи бюджета като „амбициозен“. Той постави въпроса за неизплатеното дофинансиране от общината на училищата в селата Самораново, Яхиново и Крайници за три години назад.

Получи отговор от финансиста на общината Павел Петров, че училищата в Самораново и Крайници са получили средствата под формата на плащане на гориво, но щял да провери какво става с Яхиново.

Повдигнат бе и въпросът за чистотата на въздуха в Дупница от д-р Лорета Николова, която на предишната сесия поиска общината да задели средства за закупуване на апаратура за измерване на чистотата на въздуха, но нямало заложени средства в бюджета.

Кметът Чимев отговори, че разчита от РИОСВ – Перник да осигурят такава апаратура, ако не се случат нещата, общината ще закупи.

Председателят на ОбС Костадин Костадинов се обърна към местните парламентаристи да предложат как да се реши проблемът с питейната вода в с. Палатово и част от Яхиново. Според него трябва да се вземат мерки да се търсят алтернативни източници на питейна вода. Той съобщи, че през следващата седмица свиква среща с всички институции, свързани с питейната вода, за да се реши проблемът и на автокъщите край Дупница.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *