Дупничани почетоха с курбан празника на светите Константин и Елена до едноименния параклис край града

Десетки дупничани почетоха християнския празник на светците Константин и Елена до едноименния параклис край града, като много от тях извървяха около 4 км пеша, за да си вземат от вкусния курбан, приготвен от майстор-готвача Стоян Кадийски.


Пред репортер на „Струма“ бай Стоян, както го наричат дупничани, издаде рецептата за вкусната гозба: „С помощниците ми приготвихме 6 казана с курбан, в единия сготвихме овче месо, в друг пилешко, зрял боб… За да стане вкусна гозбата, трябват не само качествени продукти, но и силна вяра в Господ, да се готви с любов и благословия. За 6-те казана с около 700 кг курбан нарязахме 39 кг кромид лук, 20 кг моркови, 12 кг ориз… Параклисът „Св.св. Константин и Елена“, около който се събираме, е построен през 1900 г. На негово място е имало манастир, опожарен през турското рабство“, разказа майстор-готвачът Стоян Кадийски.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *