Дъждовете атакуват късните сортове череши в Кюстендилско! Шефът на Института по земеделие проф. Д. Домозетов: Нужна е държавна политика за сектора, не само сдружения

Падналите дъждове в Кюстендилско крият опасности от напукване на късните сортове череши, предупреди директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов. Валежите атакуват плодовете фронтално. „Кампанията по изкупуване на череши в Кюстендилско започва най-късно по традиция.  Имахме узрели череши още на 3 май, сортове „Сенека“ и „Примависта“. Те обаче не могат да формират реколтата в нашия регион. Те са  малко под 10 %. Действителната кампания започва след 24 май. Вече има създадена организация от кметството, от полицията и очакваме добра реколта. Тя беше много обещаваща, но тези превалявания сега удрят директно малките плодчета при интензивните дъждове, температурата пада при 3-4-5 градуса. А веднага след силното слънце довежда до аборт на  много от плодовете. Това се получава при късните сортове, които се проредиха“, коментира Димитър Домозетов.

Той се надява да няма много дъждове, защото може да ги напука „Не дай си Боже да се случи градушка. Кампанията започва и всеки се спасява кой както може. Това не е добре, тук трябва и държавна политика. Във всички страни на запад хладилниците, преработвателните машини и заготовъчните съоръжения са създадени от държавата и са предоставени под една или друга форма на хората – добави той. – Ако нашата България съумее да разбере това, че трябва да се подаде ръка на стопаните, организирано, на ниво, нацията тогава ще успеем във всички производи – както на домати, така и на череши. Сега говорим за Сдружение на производителите, но като се съберат 10 бедняци, какво става, нищо не може така. Трябва държавна политика, за да се направят съответните мощности, програми колкото искаш. Хора обаче не се хващат. Субсидията за нашия сектор овощарството е крайно скромно, това също трябва да се промени. Нека да се погледне как е в Полша и ще видим как ние сме чувствително надолу. Мисля, че държавното ръководство трябва да си свърши работата в Европейската комисия, така че да се преразпределят средствата“, коментира директорът на Института по земеделие и добави, че в Кюстендилско черешовите масиви са станали 19 000 декара, а увеличението е с 1000 дка само за една година.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *