Д-р Жизел Бейкър: Пълното преминаване към IQOS изисква адаптация, но е по-добра алтернатива на продължителното пушене на цигари

Основното предимство на бездимните изделия е, че излагането на токсични вещества е значително намалено

Д-р Жизел Бейкър

Глобален директор по научните въпроси, Филип Морис Интернешънъл

Ръководи стратегиите за връзки с научната общност по отношение продуктите с намален риск и отговаря за представянето на научните изследвания на „Филип Морис Интернешънъл” за продуктите с намален риск пред експертите по обществено здраве и регулаторните органи. Д-р Бейкър има докторска степен по биометрия и епидемология от Медицинския университет на Южна Каролина. Тя ръководи проект по разработване и изпълнение на програма за намаляване на риска от заболявания с оглед научно обосноваване и количествено измерване на риска при продуктите с намален риск в следпазарни условия. Преди това ръководи екипите по биостатистика, управление на клинични данни и моделиране на здравето на населението, които генерират и анализират данни от клинични и следпазарни проучвания, наблюдение на безопасността на продукта и оценка на въздействието върху здравето на населението. 

– Д-р Бейкър, неотдавна IQOS получи разрешение от Американската агенция по храните и лекарствата за продажба на пазара в САЩ. Кое изигра решаваща роля за това?

– Агенцията по храните и лекарствата на САЩ прави глобално проучване на този продукт в страните, в които се продава. Изследва се какво е токсичното му въздействие, какви са химическите му и други характеристики. Основен акцент обаче заема какво отражение има върху общественото здраве – дали то ще се повлияе негативно или позитивно. Именно това изигра решаваща роля при даването на разрешението.

– А как точно използването на бездимни нагреваеми изделия се отразява върху общественото здраве според Вас?

– Основното предимство и една от ползите, които има употребата на такива изделия, е това, че излагането на токсични вещества е значително намалено, затова една от нашите цели е да работим първо за пълно отказване на цигарите, а при пълнолетните пушачи, които не искат да се откажат – за преминаване към бездимни алтернативи.

– Какво е влиянието на парата от бездимните изделия върху пасивните пушачи?

–  Имаме данни, които са в резултат на изследвания на въздуха в закрити помещения, като в проучването бяха разиграни три ситуации. Първо изследвахме въздуха в помещения, където никой не пуши. След това направихме същото, но в помещения, където хората пушат цигари. След това почистихме напълно помещението, за да отстраним всички вещества и замърсители от цигарите, и възстановихме изходното положение. Повторихме го и с потребители само на нашето устройство за нагряване на тютюн. Всичко това възпроизвеждахме в различни ситуации. Например вкъщи, защото в една къща стаите са по-малки и въздухът съответно е по-малко. Повторихме го и в офис среда, както и в ресторант, където се събират повече хора и циркулацията на въздуха е много висока.

Като изследвахме какво е състоянието и качеството на въздуха, взехме предвид и това, че хората сами носят токсични замърсители от дрехите, козметиката, която използват, и т.н. Така установихме, че при употребата на нашето устройство за нагряване на тютюн във въздуха се откриват само два замърсителя, които надвишават фоновите нива, и това са никотин и ацеталдехид. Те присъстват и в цигарения дим, като там стойностите им са в пъти по-високи. Сравнявайки съдържанието на тези две вещества в обикновения цигарен дим и парата от нашето устройство за нагряване на тютюн, установихме, че то е 50 пъти по-малко при IQOS.

Освен това трябва да не се забравя, че 80-90% от токсичните замърсители във въздуха идват от самото горене на една обикновена цигара, дори докато седи в пепелника. А при нашето устройство за нагряване на тютюн няма пламък и горене. Единственият начин за постъпване на вредни вещества във въздуха при ползване му е след издишване на аерозол от потребителя. Той обаче минава през дробовете на ползвателя и излиза филтриран, което намалява вредните вещества с между 90 и 95%. Разбира се, това значително намаление на вредните вещества не означава 95% намаление на риска.

– Това ли е основната причина, поради която е важно пушачите да се откажат от конвенционалните цигари и да преминат към IQOS?

– Важно е пушачите да преминат на този вид устройство, защото иначе са изложени на цигарения дим, който съдържа над 6000 вещества, от които поне за 100 се знае, че са канцерогенни. При преминаването към нашето устройство за нагряване на тютюн тези цифри намаляват значително, както и отрицателният ефект от излагането на токсични вещества.

– Нека да изясним каква е разликата между бездимните тютюневи изделия и електронните цигари.

– Основната разлика между бездимните тютюневи изделия и електронните цигари е, че при бездимните тютюневи изделия имаме истински тютюн, обработен по определен начин, докато при електронните цигари се нагрява течност, към която се добавя никотин, извлечен от тютюн. По същество двата процеса са съвсем различни.

– Защо при някои хора се получава кървене на венците или дразнене в гърлото, след като преминат към употребата на IQOS?

– Кървенето на венците е нещо, което се наблюдава при отказ от пушене изобщо, не само при използването на IQOS. Ако говорим за венците, при пушачите те са изложени на въздействието на дима и тютюна ежедневно. Този дим води до стесняване на кръвоносните съдове и до възпаление на венците, като това е начинът, по който тялото се опитва да се защити от вредното въздействие на дима. Когато се откажете от пушенето обаче, кръвоносните съдове се отпускат и се възстановява кръвоснабдяването на венците, затова се получава и това кървене.

Във всеки случай това е в рамките на някакъв период от време и лекарят е този, който трябва да реши дали кървенето се дължи на отказа от тютюнопушене, или не, вземайки предвид необходимия период, в който тялото се възстановява.

Причината за дразненето в гърлото също трябва първо да бъде установена от лекар, но като цяло това може да се дължи на променената влажност, защото при вдишването на аерозола при нашата система за нагряване на тютюн температурата и съставът са различни и влажността е по-голяма от тази в цигарения дим. При обикновеното пушене има твърди частици, а тук ги няма. Всичко това води до раздразнение в гърлото.

– Можем ли да кажем, че се възстановява микробиологичната среда в устата?

– Ние всъщност правим изследване в момента, с което ще бъдем готови в началото на другата година. То проследява как се променя микробиомът на хората, които имат парадонтит.

– Има ли първи резултати или впечатления?

– Първоначално всичко е свързано с възпалението и не мога да кажа точни данни. Това ще бъде работа на лабораторията, която прави тестовете.

Научноизследователският център на „Филип Морис Интернешънъл“ в Швейцария

Интервюто е изготвено с подкрепата на „Филип Морис България”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *