Д-р Кунчев: Около Великден ще е най-тежката ситуация

При въздушно-капкова инфекция е невъзможно да се спре разпространението. Очертава се, че около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад. Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и се понижава при повишение на температурите би било чудесно, но няма как да знаем“, каза Кунчев. „Ако получим 1 млн. теста ще ги ползваме. Разбира се, че искаме да тестваме, но аз не смятам, че това е най-важното. Няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати. Ние вече имаме всякакви тестове, всеки се опитва да се включи в нишата“, добави Кунчев. „Ползвайте утвърдена информация, а не „Гугъл“. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Много се надявам да не видим опашки за пенсии в пощенските клонове, трябва да има график, за да не се получава струпване, охраната има този ангажимент. Хората могат да стоят отвън и да се допускат по 2-3.

Статистиката показва че 60-70% ще го изкарат на крак и ще изградят имунитет. Тези които трябва да влязат в болница трябва да има как да бъдат лекувани“, каза още той. „Не надценявайте ролята на банкнотите, ако вие си миете ръцете. Пипането на банкноти е малка част от деня ни. Вирусът не е от най-издръжливите. Където има слънчева светлина, дори едно просто забърсване, има рязко намаляваме шанса за заболяване“, добави той. „В Бургас дори преди заповедта на министър Ананиев в болниците бяха направили собствен план. Премахването на пейките също помага, където се вземат мерки по-рано е по-малък шансът за разпространение. В Пловдив има повече неспазване на правилата“, каза още той.

Това е въздушно-капкова инфекция, ползването на защитни средства предпазва, но не на 100%. Презумпцията на мециците е че всеки болен до който имаш достъп е че всеки болен е инфекциозно болен. Бяха направени стотици тестове, според мен ненужно. Този вирус сериозно циркулира, това което може да направим е да не осъществяваме контакти, но важното е да изкараме заболяването леко, да не го предаваме на други и ако е сериозно да се лекуваме“, каза още Кунчев. „10 до 12 пъти е по-голям леталитета. При грипа е 0,2-0,3 при тази болест в някои страни стигна 3%. Това надали ще продължи повече от 3 месеца. Не може да тестваме всеки който кихнал или кашлял. Никой не може да каже очаква ли се втора вълна на заразяване“, добави доцентът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *