Когато човек мисли за могъществото на връх Еверест, най-вероятно храната е сред последните неща, които му хрумват.
Издигайки се на 8848 метра над морското равнище, връх Еверест е най-високата точка на Земята, което прави изкачването му едно от най-трудните неща, които можете да си представите, пише Profit.bg.
Група от главни готвачи са си поставили амбициозен план да поставят нов световен рекорд за най-високия ресторант. Ако успеят да сервират вечеря на над 8800 метра над морското равнище в базовия лагер на Еверест, те ще изпълнят своята цел.
Наречени Triyagyoni, четирима шеф готвачи възнамеряват да поканят десет гости на пътуване в края на месеца. Планът е да започнат пътуването си в Лукла, Непал (на около 3 000 метра надморска височина).
Това е популярно място за всеки, който планира да се отправи към крайната дестинация – базовия лагер „Еверест“.
„Най-голямото предизвикателство, разбира се, ще бъде надморската височина, която ще се отрази на всичко“, каза Саняй Такур, индийски готвач, който е един от четиримата зад идеята. „Обонянието (възприятието) ще бъде намалено, затова менюто ще бъде от необичайни ястия, където подправките ще доминират.“
Такур и неговият екип от готвачи планират да не оставят нищо след себе си, след като вечерята им приключи. Декорът ще бъде минимален, с различни дървени мебели. „Ресторантът ще бъде създаден в палатка поради високия риск от вятър през този сезон“, каза Такур.
Общо пътуването и храната ще струват около 5 600 долара (такса, която включва полети, настаняване и храна).