Еднодневните трудови договори на прицела на Инспекцията по труда, дебнат черешоберачите

Инспекцията по труда в Кюстендил започва проверки след началото на черешовата кампания – на 1 юни.  Основно ще се има предвид сключването на еднодневни трудови договори с берачите. „Земеделските производители трябва да са наясно, че работниците, които наемат, трябва да имат еднодневни трудови договори – за 4 или 8 часа, срочни или постоянни трудови договори. Системата на Инспекцията по труда изчислява сумите за осигуровки”, каза на пресконференция директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил Валентин Златински. „Сега не е имало слани, очаква се добра реколта и да има череши”, каза още шефът на инспекцията
По време на черешовата кампания през миналата година са регистрирани около 2300 еднодневни трудови договора – и за 4 и 8 часа, а общо за 2018 година са били 3154. Санкцията за неподписан трудов договор е от 1500 до 15 000 лв. 

„Проверките ни ще бъдат и по безопасни условия на труд, за необходимите инструктажи, аптечка, вода и други”, допълни Златински.
 За наемането на непълнолетни лица е необходимо разрешение от Инспекцията по труда. „Сега стартира туристическият сезон. В Кюстендил основно се наемат на работа деца за бармани и сервитьори през лятната ваканция. Те трябва да са навършили 16 години, има и изключения, при които се разрешава наемането и на по-малки деца за театрална и циркова дейност. През 2018 година в Инспекцията по труда са постъпили 66 искания за наемането на непълнолетни работници, като има 2 отказа”, каза Златински. Деца не могат да се наемат в селското стопанство или за тежък физически труд, както и в строителството. „Даваме разрешение след проверка на място и запознаване с условията за труд”, коментира директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил Валентин Златински.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *