Екзекутираха американец за убийството на 7-годишно момиче

Мъж, осъден за изнасилване и убийство на седемгодишно момиче през 1984 г., беше екзекутиран чрез смъртоносна инжекция, съобщиха представители на властите в американския щат Оклахома.

66-годишният Ричард Роджем е обявен за мъртъв в 10:16 ч. местно време, се казва в изявление на Министерството на поправките, което го прави втория екзекутиран тази година в централния американски щат.

Роджем е осъден на смърт, след като е признат за виновен за убийството през юли 1984 г. на седемгодишната Лейла Къмингс, която е дъщеря на бившата съпруга на Роджем, предаде АФП.

Къмингс е била отвлечена късно през нощта между 6 и 7 юли, докато майка ѝ е била на работа, а тялото ѝ е намерено на следващата сутрин в полето. Съдебният лекар свидетелства, че по тялото ѝ има следи от изнасилване и че е починала от множество прободни рани в областта на шията, сочат съдебните документи.

На 7 юли разследващите откриват чаша за бира с пръстов отпечатък на Роджем пред дома на Къмингс, а при претърсването на къщата му е намерен използван презерватив със същата опаковка като този, намерен в полето до тялото на момичето.

Тогава 26-годишният Роджем вече е излежавал присъда в затвора за множество сексуални престъпления. В допълнение към смъртната присъда за убийство Роджем е осъден на множество присъди от по 1000 години затвор за отвличане и изнасилване.

През целия процес на обжалване, продължил десетилетия, той поддържа невинността си. Екзекуцията на Роджем, която е деветата за тази година в САЩ, бе извършена ден след като друг осъден изнасилвач и убиец бе убит чрез смъртоносна инжекция в Тексас.

През 2023 г. в Съединените щати са извършени 24 екзекуции, всички чрез смъртоносна инжекция. Смъртното наказание е отменено в 23 от 50-те американски щата. Шест други щата – Аризона, Калифорния, Охайо, Орегон, Пенсилвания и Тенеси – спазват мораториум върху екзекуциите.

Оклахома възобнови изпълнението на смъртни присъди през 2021 г. след шестгодишен мораториум, дължащ се на провалени екзекуции през 2014 и 2015 г.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *