Екслидерът на БСП В. Радлев регистрира читалище на адреса на апартамента си, иска 20 хил. лв. субсидия от държавата

Старият партиен лъв от БСП Валери Радлев от Бобов дол регистрира читалище на адреса на личния си апартамент и иска 20 000 лв. годишна субсидия от държавата. Това сигнализираха жители на Бобов дол на редакционните телефони на „Струма“. Те питат: „Законно ли е културна институция да се помещава в хола на В. Радлев?“.

Репортер на „Струма“ след проверка установи, че действително В. Радлев е регистрирал читалище и това е станало през юни 2017 г. в Окръжен съд – Кюстендил и в Министерството на културата. Читалището е кръстено НЧ „Паисий Хилендарски-2017 г.“.

Свързахме се по телефона с Валери Радлев. На въпроса вярно ли е, че иска 20 000 лв. субсидия от държавата за читалището, регистрирано в личното му жилище, отговорът бе: „Днес се разпределят субсидиите от общината за четирите читалища, явно и колегите се страхуват да не получа и аз пари. Няма нищо незаконно в регистрацията на читалището. То е юридическо дружество с нестопанска цел и може да се регистрира навсякъде. Регистрирах го на домашния си адрес, тъй като нямаме помещение за дейност. Поисках от общината 20 000 лв., след като уговорих със собственик на къща зад общината да ни я даде под наем, и с тези пари смятах да ремонтирам къщата, но ми бяха отказани. На събирането днес ще искам пари за дейност и поне половин бройка на щат в читалището. Иначе ще уредя чрез депутатите от БСП да ми се дадат от Министерството на културата два щата по половинка. Колегите ми завиждат и затова звънят със сигнали по телефоните. Искам да работя за културата на Бобов дол и никой няма да ме спре!”, заяви В. Радлев.

Адвокат Емил Атанасов от Дупница, който е дългогодишен настоятел в читалището в с. Смочево, коментира: „След като е учредено читалището с подкрепата на 150 души, то може да се регистрира и на домашен адрес, ако няма сграда, и след това да искат от общината помещение. Това не е незаконно“.

Както „Струма“ писа, В. Радлев, който е бивш БСП лидер и бе зам. кмет в екипа на Йорданка Каленичкова, преди години засади 80 дка лавандула в Бобов дол. Бизнес начинанието му обаче се провали заради ниските добиви и ниски изкупни цени на лавандуловото масло. След лавандулата В. Радлев стана собственик на 80-декаров масив от череши и сини сливи.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *