Хората трябва да избягват преяждането, мазните и солени храни, да стоят далече от камини и печки, за да се предпазят от обостряне на сърдечносъдовите проблеми по празниците, пишат експерти на сайта на клиниката „Мейо“ в Рочестър, САЩ.
Инфарктите и проблемите със сърцето като цяло са по-често срещани през празничния сезон. Въпреки това има начини те да бъдат избегнати.
Основната препоръка на експертите е хората да похапват балансирано и да не се отклоняват прекалено от обичайния си хранителен режим.
Специалистите напомнят, че преяждането и изобилието от мазни храни могат да доведат до болки в гърдите или задух при някои хора със сърдечносъдови проблеми.
Алкохолът може да увеличи риска от аритмия и инфаркт, затова мъжете не трябва да пият повече от две алкохолни напитки на ден, а жените – не повече от една.
При сърдечна недостатъчност излишната сол може да доведе до отоци, а при хипертония – до опасно повишаване на кръвното налягане. Поради тази причина празнуващите трябва да добавят възможно най-малко сол към храната си и да ограничат употребата на консервирани и готови храни, както и на сосове, тъй като те често са с високо съдържание на натрий.
Пътуването до друга часова зона изисква консултация с лекар, тъй като може да се наложи промяна в схемата на лечение.
Друга опасност за сърцето крият печките и камините на дърва. Доказано е, че излагането на определени замърсители и прахови частици може да увеличи риска от сърдечносъдови и белодробни проблеми.
Експертите напомнят още, че не бива да се пренебрегват неразположението и дискомфорта в гърдите, особено ако те се разпространят към гърба, ръката, врата или челюстта. Други симптоми на проблеми със сърцето включват задух, студена пот, замаяност, неравномерен сърдечен ритъм и подуване на краката. Търсенето на медицинска помощ е особено важно, ако тези симптоми продължават или не се подобряват след редовен прием на лекарства.