Експерти посочиха най-вредните и най-полезните видове хляб

Храните с високо съдържание на въглехидрати повишават нивата на кръвната захар – това е, което диабетиците трябва да вземат предвид при избора на хляб.

Контролът на кръвната захар е важен за всички, но особено за хората с диабет тип 2 и тези, които не могат да произвеждат достатъчно инсулин, хормонът, който регулира кръвната захар. 

Като се има предвид, че хлябът е една от най-популярните храни, експертите са посочили най-добрите и най-лошите видове, които влияят на нивата на кръвната захар, пише изданието Express, позовавайки се на Американската диабетна асоциация.

Според нейните експерти най-лошият вид хляб е приготвен с рафинирани въглехидрати като бяло брашно. 

Експертите обясняват, че обработката на зърно за получаване на бяло брашно омекотява текстурата, но също така премахва фибрите, витамините и минералите, осигурява на хляба по-висок гликемичен индекс.

Продуктите с добавена захар са особено опасни в това отношение; те значително повишават нивата на кръвната захар. Асоциацията за диабет препоръчва да се избират пълнозърнести храни вместо бял хляб.

За най-добър вид хляб, предвид ефекта му върху кръвната захар, специалистите посочват ​​ръжения.

Освен това можете да научите как да печете хляб сами, като използвате брашно с ниско съдържание на въглехидрати и без да прибягвате до изкуствени съставки, пише zdrave.to.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *