Експерт: Заради атаката в Саудитска Арабия горивата скачат

Ситуацията, в която в момента се намираме, е извънредна за петролния пазар. От десет години работя в тази област и такова поскъпване не съм виждал – от 15 процента за една нощ. Само за една нощ с една атака, с едни дронове, се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. За момента още не е ясно за колко време ще може да се възстановят щетите. Експертите от Саудитска Арабия твърдят, че до няколко дни ще успеят да възстановят половината от засегнатите инсталации. Затова наистина ситуацията е извънредна. Това коментира в студиото на Нова тв Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Със сигурност ще има известно повищаване на цените на горивата. Труднон ми е да прогнозирам с колко ще скочат цените, тъй като запаси има. Вероятно става дума за увеличение на цените в порядъка на няколко жълти стотинки, коментира той.

Пазарът реагира по начин, който счита за нормален, когато има риск. Обикновено това веднага се отчита в цената за крайния потребител, посочи Бенчев.

Положението със сигурност ще се нормализира, защото пазара се движи от търсенето и предлагането. Така че всичко ще влезе в релси. Съществува един въпрос, на който пазара ще обърне внимание – че атакуваните инсталации са доста рискови, лесно могат да бъдат извадени извън строя. Смятам, че оттук-нататък този риск ще бъде калкулиран в крайната цена на суровия петрол, коментира експертът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *