Експерт: Лек автомобил не може да изхвърли автобуса от пътя

Кой е виновен и доколко за тежкото пътно произшествие на магистрала „Тракия“ на 13 април – петък, при което загинаха шестима души, към момента никой не може да каже. Това коментира бившият началник на Пътна полиция Алекси Стратиев.

По думите му категорична версия за инцидента няма. Първопричината явно е този допир на лекия автомобил до автобуса, потвърди той пред Канал 3. Според първоначалната версия автомобил „Рено“ с плевенска регистрация опитал да изпревари автобуса, но се ударил в него и го отклонил към канавката.

„По отношение на техническото състояние на автобуса няма какво да се каже – той е чисто нов. Пътят също е прекрасен с една доста сериозна забележка, защото там няма мантинела“, заяви той.

Мантинелата има точно тази задача – автобусът да не излезе от пътното платно. „Мястото е равнинно, няма сериозна денивелация, но този факт показва, че би трябвало да има мантинела“, поясни Стратиев.

„Това, което се е случило, е необяснимо – равен път, няма дупки, нов автобус, шофьори с достатъчно голям опит. Мантинелата е изключително важен фактор. Ако тя съществуваше, нямаше да се случи това“, потвърди и председателят на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов.

Водачът е бил длъжен да накара пътниците да си сложат колани, коментира още Алекси Стратиев.

Той припомни, че шофьорът подлежи на административна санкция, ако пътуващите в автобуса не използват коланите. Отделно разпоредбите определят да бъдат глобени и пътниците.
Алекси Стратиев сподели и категоричното си мнение, че лек автомобил не може да изхвърли автобуса.

„Автобусът е над 20 тона, лекият автомобил е 1 тон“, отбеляза той.

„Допускам, че след досега, водачът на автобуса е опитал да избегне този удар и е завъртял волана надясно, твърде много надясно, за да може след това да направи един обратен остър завой, който вече вдига автобуса на две колела и да влезе в канавката. Допускам, че времето на водача не е било достатъчно, за да вземе правилно решение“, анализира инцидента бившият полицейски шеф.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *